Viši sud u Beogradu doneo rešenje o suđenju u odsustvu u predmetu 'Petrovačka cesta-piloti'

Deo konvoja izbeglih pred akcijom "Oluja", 7. avgust 1995.

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu saopštilo je 9. avgusta da je donelo rešenje kojim je usvojen predlog Javnog tužilaštva za ratne zločine da se okrivljenima u predmetu "Petrovačka cesta-piloti" sudi u odsustvu, potvrdili su iz Višeg suda za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu – Odeljenje za ratne zločine, donelo je 6. avgusta rešenje kojim je usvojen predlog Javnog tužilaštva za ratne zločine, pa je određeno da će se četvorici okrivljenih suditi u odsustvu, budući da nisu dostupni sudu", naveli su iz Višeg suda u Beogradu.

Optužnica Srbije tereti Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina, da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada (ranije Bosanski Novi).

U dva raketiranja, prema službeno nepotvrđenim podacima, živote je izgubilo 13 osoba, uključujući šestoro dece, dok su 24 osobe bile ranjene.

Pročitajte i ovo: Stradali na Petrovačkoj cesti bez statusa civilnih žrtava, ukazuju Inicijative mladih u Srbiji, Hrvatskoj i BiH

Optužnicom Tužilaštva za ratne zločine iz marta 2022. godine okrivljenima je na teret stavljeno "izvršenje krivičnog dela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva".

S obzirom na to da Vlada Hrvatske ne priznaje postupak koji se protiv njih vodi u Srbiji, pozivi na suđenja im nisu uručivani, iako je Srbija krajem septembra 2022. poslala zamolnicu Ministarstvu pravosuđa Hrvatske da se četvorici pilota uruči sudski poziv.

Hrvatski izvori, pak, navode da su se u izbegličkoj koloni nalazili i vojnici i raketni sistemi i da nije bilo delovanja avijacije po koloni.

Pročitajte i ovo: Odloženo ročište na suđenju hrvatskim pilotima u Beogradu

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu je navelo i da je protiv rešenja moguća žalba Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rešenja.

U Višem sudu u Beogradu je u decembru 2022. godine odložen glavni pretres u postupku protiv četvorice hrvatskih pilota jer tada još nije bila donesena odluka da li će se optuženima suditi u odsustvu.

Podizanje optužnice podiglo je tenzije između zvaničnog Beograda i Zagreba.
Od hrvatskih zvaničnika počela su da stižu i upozorenja da bi sudski proces koji pokreće Beograd mogao da bude razlog za blokiranje ulaska Srbije u Evropsku uniju (EU).

Pročitajte i ovo: Hrvatska najavila da neće uručiti pozive za suđenje pilotima za 'Oluju'