Persija na starim fotografijama procurilim iz iranskog arhiva

Fotografija "alhemičara na radu" u Iranu krajem 19. veka

Zbirka od više od 3.000 slika koje prikazuju Iran pod dinastijom Kadžar (1789-1925) neovlašćeno je dospela na internet.

Izgradnja brane na nepoznatoj lokaciji.

Nedavno je potvrđeno da fotografije potiču iz arhive teheranske Golestanske palate.

"Kraljevski konjušar" demonstrira partiju šaha drugim muškarcima.

Fotografije su uglavnom snimljene krajem 19. veka i neke od njih su prve od snimljenih na teritoriji današnjeg Irana koji je u to vreme bio poznat i kao Uzvišena država Persija.

Izgradnja džamije Sepahsalar u Teheranu krajem 19. veka

Slike visoke rezolucije izazvale su senzaciju u Iranu kada su objavljene početkom juna u nizu foldera na Gugl drajvu (Google Drive).

Čovek koji se verovatno podvrgava terapiji za probleme sa zglobovima. Ovu psamoterapiju prvo su praktikovali stari Grci. Tradicionalni tretman zakopavanja pacijenata do grla u vrući pesak danas oživljava u nekim arapskim zemljama.

Neke fotografije iz arhive Golestanske palate bile su ranije objavljene, kao što je slučaj s gornjom slika za koju je ranije pogrešno navođeno da prikazuje lopova koji je "živ zakopan".

Druge fotografije koje su se pojavile na internetu nikada ranije nisu objavljene i nemaju informacija o poreklu.

Istoričar Hamidreza Hoseini rekao je za Radio Farda Radija Slobodna Evropa da je pristup fotografijama Golestanske palate široj javnosti ranije bio toliko težak "kao da pokušavaju da ih drže što dalje od očiju javnosti".

Objavljivanje fotografija izazvalo je oštru reakciju iranskih državnih medija.

Jedan informativni portal povezan s vladom kritikovao je objavljivanje slika, navodeći da je "u svim zemljama objavljivanje muzejskog blaga bez dozvole kriminal po prirodi".

Kraljevski logor u blizini Dastdžerda na severu Irana, avgust 1894.

Fotografije su dovoljno stare da bi danas bile u javnom vlasništvu, što znači da se zakoni o autorskim pravima više ne primenjuju. Iran takođe još uvek nije potpisnik međunarodne Bernske konvencije o zaštiti književnih i umetničkih dela.

Nije poznato šta je motivisalo nekog da objavi slike na internetu, ali je Golestanska palata ranije bila kritikovana zbog ograničavanja pristupa svojoj ogromnoj foto arhivi.

Čini se da su neke od slika koje su procurile na internet seksualno sugestivne ili otvoreno erotske.

Sve naizgled fotografije golotinje su cenzurisane istim višestrukim slojevima prikrivanja kao na gornjoj slici.

Zubar pregleda Nasira el Dina Šaha.

Na nekoliko fotografija prikazan je Nasir el Din Šah, kadžarski kralj koji je vladao Iranom od 1848. do njegovog ubistva 1896. godine.

"Patuljci" s dvora Nasira el Dina Šaha

Nasir el Din je imao ključnu ulogu u pokretanju, kako se to obično zove, "zlatnog doba" iranske fotografije.

Portret Anisodoleh, supruge Nasir el Dina. S obzirom na seksualnu prirodu fotografije, gotovo ju je sigurno napravio sam šah.

Šah je mnogo putovao po Evropi i postao entuzijastičan pristalica fotografije, tehnologije koja je postala široko rasprostranjena na Zapadu sredinom 19. veka.

Zarobljeni lider Mangura, kurdskog plemena sa severozapada Irana

Šah je bio vešt fotograf i veruje se da je snimio nekoliko slika koje su se pojavile na internetu.

Nasir el Din Šah

Mnoge fotografije imaju jasnoću i dubinu polja kao iz snova što je tipično za kamere sa staklenim pločama velikog formata, koje su tada bile zlatni standard kvaliteta fotografije.

Neke slike izgledaju namerno šašavo, mada je dugo vreme ekspozicije ranih fotografskih tehnika zahtevalo da ljudi poziraju kao statue.

Nekoliko fotografija je snimljeno izvan Irana. Verovatno su ih napravili šah ili njegovi fotografi na nekim od njegovih mnogih putovanja u inostranstvo.

Tbilisi krajem 19. veka

Gornja slika prikazuje centar Tbilisija fotografisan sa druge strane reke Kure.

Istanbul krajem 19. veka

Nakon što su se fotografije pojavile na internetu, uprava Golestanske palate najavila je da će uskoro i sama objaviti fotografije.