Smrt žena stavila u centar pažnje ubistva 'iz časti' u Pakistanu

Protest u gradu Karačiju na jugu Pakistana za osudu nasilja nad ženama (arhivska fotografija)

Pišu: Ištiak Mehsud, Niaz Ali Han i Maliha Amirzada

Niz smrti žena na severozapadu Pakistanu stavio je u centar pažnje takozvana ubistva iz časti u toj zemlji na jugu Azije.

Svake godine stotine žena i devojaka bivaju ubijene u Pakistanu, često kao žrtve svojih rođaka koji kažu da štite čast porodice.

Uprkos strožim zakonima i negodovanju javnosti u zemlji s većinskim muslimanskim stanovništvom, organizacije za ljudska prava kažu da se takva ubistva i dalje dešavaju.

U poslednjem takvom slučaju, policija je saopštila da je optužila čoveka za ubistvo 18-godišnje ćerke po naređenju džirge, odnosno plemenskog veća, zato što se na društvenim mrežama pojavila fotografija na kojima je ona s muškarcima s kojima nije u rodu.

Policija je saopštila da su još tri osobe, uključujući i strica žrtve, uhapšene 29. novembra u Kolai-Palasu, udaljenom okrugu provincije Hajber-Pahtunva.

Žrtva je identifikovana kao Rima Bibi, za koju policija kaže da ju je otac ubio u porodičnoj kući 24. novembra, ubrzo pošto su se na društvenim mrežama pojavile njene fotografije s jednom ženom i dvojicom muškaraca.

Pakistanke protestuju protiv nasilja nad ženama (arhivska fotografija)

Slike žena u javnosti smatraju se tabuom u duboko konzervativnim ruralnim područjima Pakistana. Policija je saopštila da se manipulisalo fotografijama Bibi.

Nur Mohamad, policijski zvaničnik u Kolai-Palasu, rekao je za Radio Mašal RSE-a da su druga žena i jedan od dvojice muškaraca na fotografijama pod policijskom zaštitom. Nije poznato gde se nalazi drugi muškarac sa slika.

U drugom takvom slučaju, policija je saopštila da su četiri osobe ubijene 28. novembra u okrugu Dera Ismail Han u Hajber-Pahtunvi.

Pročitajte i ovo: 'Ubistvo iz časti' ili samospaljivanje – užasna smrt mlade Iranke

Policija je saopštila da je muškarac ubio suprugu posle bračne svađe. Brat žrtve je iz osvete istog dana ubio suprugove roditelje i mlađu sestru, navela je policija.

"Ovo je veoma okrutno i radi se u ime užasnih lokalnih običaja", rekao je muftija Hafizulah Sabri za Radio Mašal. "Ovo je rezultat duboko ukorenjenog neznanja."

'Mučni podsetnik'

Organizacija za ljudska prava kaže da su ti incidenti samo poslednji slučajevi ubistava iz "časti" u Pakistanu, gde se žene ubijaju zbog neodobrenih brakova, preljube ili čak samo pojavljivanja na video snimcima i fotografijama objavljenim na internetu.

Komisija za ljudska prava Pakistana (HRCP) dokumentovala je najmanje 384 slučaja takvih ubistava samo u 2022. godini, od kojih su 103 bila u Hajber-Pahtunvi.

Ti slučajevi su "mučan podsetnik da je nasilje nad ženama i dalje duboko prihvaćeno u Pakistanu", naveo je u saopštenju 29. novembra šef HRCP-a Asad Ikbal But.

Amandman na krivični zakon Pakistana iz 2016. definisao je "ubistvo počinjeno u ime časti" kao posebno krivično delo sa strožim kaznama od ubistva, s mogućnošću smrtne kazne ili kazne doživotnog zatvora.

Organizacije za ljudska prava, međutim, navode da stroži zakoni nisu uspeli da smanje broj ubistava.

"Iako su ponovljena takozvana 'ubistva iz časti' rezultirala zakonskim amandmanima i gnevom društva, ona nisu smanjena", navela je u saopštenju 30. novembra Nadia Rahman iz Amnesti internešenela (Amnesty International). "Nije dovoljno hapsiti ljude posle ovakvih napada. Vlasti moraju okončati nekažnjivost nasilja i ukinuti takozvana seoska i plemenska veća koja propisuju takve stravične zločine."

Pročitajte i ovo:

Emirati: Nema više blagih kazni, 'ubistva iz časti' kažnjavaće kao i ostalaPakistanski imami: “Ubistva iz časti” protiv islama

Vrhovni sud Pakistana je 2019. godine proglasio plemenske savete nezakonitim, zato što su prekršili ustav i međunarodne obaveze Islamabada u zaštiti ljudskih prava i okončanju rodne diskriminacije.

Rahman je, međutim, rekla da pakistanske vlasti nisu uspele da "ograniče vanpravnu moć džirga ili plemenskih saveta da vode paralelne pravne sisteme", čime je nastavljena "nekažnjivost patrijarhalnog nasilja".

'Krvavi' novac

Pakistanska pravnica Kainat Kakahel rekla je da se izmenjeni zakon koji ima za cilj suzbijanje ubistava iz časti ne sprovodi u potpunosti.

Prema zakonu, osobu osuđenu za "ubistvo počinjeno u ime časti" ne može pomilovati porodica žrtve, što je dozvoljeno prema islamskom zakonu.

Međutim, kako je rekla Kakahel za Radio Mašal, "policijski izveštaji u slučajevima ubistva iz časti se često registruju kao slučajevi ubistva, čime se otvara vrata za pomirenje, što je velika mana".

Islamski koncept dijata omogućava porodici žrtve da oprosti ubici u zamenu za finansijsku kompenzaciju ili takozvani "krvavi" novac, od porodice počinioca.

Istaknuti slučajevi

U jednom od najistaknutijih slučajeva u Pakistanu poslednjih godina, plemenski savet u Kolai-Palasu 2011. naredio je smrt četiri muškarca i dve žene pošto se pojavio kućni video snimak na kome se vide muškarci i žene koji nisu u srodstvu kako se druže na venčanju.

Onda su 2013. trojicu braće ubili članovi porodica dve žene. Četvrti brat, Afzal Kohistani, ubijen je 2019. nakon što je vodio dugogodišnju kampanju protiv ubistava iz časti u Pakistanu.

Provincijski sud je 2017. godine poništio presude za ubistvo šestorici muškaraca iz porodica žena.

Kandil Baloh je jedna od najpoznatijih žrtava ubistva iz časti u Pakistanu (arhivska fotografija).

U drugom istaknutom slučaju, jedan muškarac je osuđen za ubistvo svoje slavne sestre 2016.

Muhamed Vasim proglašen je krivim za gušenje na smrt Kandil Baloh, kontroverzne zvezde društvenih medija koja je nazvana "pakistanska Kim Kardašijan".

Vasim je javno rekao da se ne kaje što je ubio svoju 26-godišnju sestru zbog njenog "nepodnošljivog" ponašanja, pošto je objavila pikantne slike sebe sa muslimanskim sveštenikom.

Vasim (38) osuđen je na doživotni zatvor. Međutim, u februaru 2022, nakon što je proveo šest godina u zatvoru, oslobođen je pošto ga je majka pomilovala.