Dostupni linkovi

Pakistanski imami: “Ubistva iz časti” protiv islama


Saba Maqsood u bolnici nakon što ju je rodbina pokušala spaliti
Saba Maqsood u bolnici nakon što ju je rodbina pokušala spaliti

Grupa od 100 istaknutih pakistanskih imama objavila je “fatvu” (verski dekret) da su “ubistva iz časti” zbog navodne štete ugledu porodice – protiv islamskog učenja i svi koji to čine su jeretici.

Jedna žena u Pakistanu polila je prošle sedmice ćerku uljem i spalila je živu zbog toga što je prkosila porodici i želela da se uda iz ljubavi, saopštila je policija.

Policijski zvaničnik Šeik Hamad je naveo da je osumnjičena Parved Rafid navodno priznala da je svoju 18-godišnju ćerku Zenat Rafid najpre vezala za krevet, potom polila uljem i zapalila. Jedan od saučesnika u zločinu bio je i brat nesrećne devojke.

Skoro 1.000 žena strada svake godine u takozvanim "ubistvima iz časti" u Pakistanu zbog navodnog kršenja strogih konzervativnih normi o ljubavi i braku.

Učiteljica u jednoj školi spaljena je pre dve sedmice, jer je odbila da se uda za čoveka koji je bio duplo stariji od nje.

Pakistanski premijer Navaz Šarif je pohvalio u februaru domaći film, koji je dobio Oskara, u kome se osuđuju “ubistva iz časti”. To je pobudilo nade aktivista da će napokon biti usvojeni dugo očekivani zakoni koji zabranjuju ova brutalna ubistva. Međutim, još nema napretka.

XS
SM
MD
LG