Orban traži od Mađara da se 'odupru' Briselu kao SSSR-u 1956.

Mađarski premijer Viktor Orbán govori u parku Millenáris u Budimpešti 23. 10. 2024., tokom obilježavanja mađarske antisovjetske revolucije iz 1956. godine.

Premijer Mađarske Viktor Orban pozvao je u srijedu Mađare da se "odupru" Briselu kao što su učinili Moskvi prije gotovo 70 godina, tokom obilježavanja godišnjice antisovjetskog ustanka iz 1956. godine.

Nacionalistički premijer - čija zemlja predsjedava EU-om - raspiruje strahove od rata između Zapada i Rusije, za koji krivi Europsku uniju i zapadni vojni savez NATO, piše novinska agencija AFP.

"Pokoravamo li se volji strane sile, ovaj put iz Brisela... Predlažem da naš odgovor bude jasan i nedvosmislen kao što je bio 1956. godine. Za nas je lekcija iz 1956. da se moramo boriti samo za jedno, za Mađarsku i za mađarsku slobodu", rekao je pred hiljadama ljudi u Budimpešti 23. oktobra.

Pročitajte i ovo: Kritike u Mađarskoj nakon izjave pomoćnika Orbana da Mađarska ne bi odbijala rusku invaziju

Antisovjetski ustanak iz 1956. ostavio je oko 3.000 mrtvih i 20.000 ranjenih između 23. oktobra i 4. novembra i postao je simbol mađarske borbe protiv represije.

Kao najbliži saveznik Moskve u EU od ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, Orban je odbio poslati oružje Kijevu i poziva na brzi prekid vatre bez ikakvih preduvjeta.

"Plan je da će Ukrajina odmah dobiti pozivnicu za NATO. Ratna pozornica bit će prebačena na rusko tlo. Dio plana je da će se Ukrajina, nakon pobjede na istočnoj bojišnici, obvezati zamijeniti Amerikance i jamčiti sigurnost cijela Europa s vlastitom ojačanom vojskom", rekao je Orban.

"Mi Mađari probudili bismo se jedno jutro i opet zatekli slavenske vojnike s Istoka stacionirane na mađarskom teritoriju. Mi to ne želimo, ali pritisak iz Briselaje svakim danom sve jači na zemlju i na vladu", dodao je.

U svom govoru, Orban - koji je pod sve većim pritiskom kod kuće otkako je Peter Magyar ove godine došao na čelo oporbe - također je optužio EU da želi "nametnuti briselsku marionetsku vladu" u Mađarskoj.

Pročitajte i ovo: Prvi rezultati evropskih izbora u Mađarskoj pokazuju znake slabljenja Orbana