Orban sklopio savez s austrijskim i češkim nacionalističkim strankama

Mađarski premijer Viktor Orban (lijevo) na sastanku s predsjednikom desničarske Slobodarske stranke Austrije Herbertom Kicklom, 30. juna 2024.

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je savez s austrijskom desničarskom Slobodarskom strankom i glavnom češkom opozicijskom strankom, nadajući se da će privući i druge partnere s kojima će formirati najveću desničarsku grupu u Evropskom parlamentu.

Orban je 30. juna otputovao u Beč kako bi predstavio savez "Domoljubi za Evropu", u kome je njegova stranka Fidesz, austrijska Slobodarska stranka i ANO bivšeg češkog premijera Andreja Babiša.

Taj potez dolazi dan uoči mađarskog preuzimanja šestomjesečnog predsjedavanja Evropskom unijom.

"Ono što Evropljani žele su tri stvari: mir, red i razvoj. Ono što danas dobivaju od elite u Bruxellesu je rat, migracija i stagnacija. Naš cilj je, i vjerujemo da će se to dogoditi, da u kratkom vremenu ovo bude najjača desničarska grupa u Evropskom parlamentu”, rekao je Orban u nedjelju.

Izbori za Europski parlament, održani početkom juna, ojačali su stranke krajnje desnice.

Pročitajte i ovo: Proširenju EU preti desnica po državama, ne u Evropskom parlamentu

Iako su njihovi nastupi varirali od zemlje do zemlje, nije bilo jasno u kojoj će mjeri uspjeti surađivati.

Do sada su bili raspoređeni u dvije grupe u zakonodavnom tijelu Evropske unije, uz veliki broj nesvrstanih stranaka.

Kako piše AP, Orban posljednjih godina uživa u prilikama za blokiranje, ublažavanje ili odgađanje ključnih odluka EU, rutinski idući protiv mišljenja većine drugih liderima po pitanjima kao što su rat u Ukrajini, odnosi s Rusijom i Kinom, te napori za odbranu demokracije i vladavina zakona.

Njegovo javno protivljenje politikama i stajalištima EU dugo je frustriralo druge vlade u Uniji.

SAZNAJTE VIŠE: Borrell: EU može izbjeći blokadu Mađarske o prihodima od ruske imovine za Ukrajinu

Tri političke stranke koje su sklopile savez trebale bi privući zastupnike iz najmanje četiri zemlje EU, kako bi uspješno formirale grupu u novom sazivu Evropskog parlamentu.

Lider Slobodarske stranke Herbert Kickl istaknuo je da će se novi saziv Evropskog parlamenta po prvi put sastati u Strasbourgu 16. jula.

"Sve političke snage koje se žele pridružiti našim političkim i pozitivnim reformskim naporima vrlo dobrodošle", kazao je Kickl, ističući da ima mnogo zainteresiranih, ali nije imenovao potencijalne partnere.

Slobodarska stranka tijesno je osvojila prvo mjesto na izborima za Evropski parlament i nada se pobjedi na nacionalnim izborima u Austriji, koji će biti održani 29. septembra.

"Domoljubni manifest za evropsku budućnost" koji su potpisala trojica stranačkih lidera protivi se centralizaciji EU, te zalaže se da prioritet bude suverenitet, a ne federalizam.

Kako se približava mađarsko predjedavanje EU, od 1. jula, lideri u Briselu su požurili da "proguraju" važne političke odluke, piše AP.

EU je u prije nekoliko dana pokrenula pregovore o članstvu sa zemljama kandidatima Ukrajinom i Moldavijom.

Inače, Orban se glasno usprotivio i zaprijetio da će blokirati ukrajinsku kandidaturu. Njegova vlada je također blokirala napore EU da Ukrajini, koja se od februara 2022. bori protiv ruske invazije, osigura potrebna sredstva, piše AP.