Šavnik na sjeveru Crne Gore nakon poplava: Odsječeni od svijeta, zaboravljeni od Vlade

Jedan od dva mosta koje je srušila poplava u selu Komarnica u Šavniku

Četiri dana stanovnike sela oko Šavnika, grada na sjeveru Crne Gore, kojima su poplave između 3. i 4. oktobra odnijele dva mosta i time ih odsjekle od grada, nije posjetio niko iz državnih institucija.

U Komarnici, jednom od sela, ostalo je "zarobljeno" četrdesetak mještana i turista.

Pročitajte i ovo: Izlivene rijeke, odsječena sela na sjeveru Crne Gore

Tek 7. oktobra posjetili su ih ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović i predstavnici Vojske.

"Posjeta je prilika da se na licu mjesta, kao donosioci odluka, uvjerimo u stanje na terenu, definišemo dinamiku rada i pružimo podršku", rekao je ministar.

Prije predstavnika Vlade u Komarnicu su stigli radnici jednog privatnog preduzeća, sa bagerima koja će narednih dana raditi na sanaciji.

Komarnica je turistički centar Šavnika.

Srušen je dio asfaltnog puta, vodovodna mreža, stradala su imanja poljoprivrednih proizvođača, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić.

Mještani su u nedjelju, 6. oktobra uspjeli da naprave improvizovani nasip, zahvaljujući kojem su turisti evakuisani, potvrdio je Jakić.

Posledice poplave u selu Komarnica u Opštini Šavnik, Crna Gora. 7. oktobar 2024.

Oštećena je i elektro mreža pa su stanovnici ovog sela u subotu bili bez vode i struje, koju su dobili dan kasnije.

Građani i lokalna vlast su bagerima tokom vikenda pokušavali da vrate rijeku u prvobitni tok i prenosili vodu i hranu u odsječene djelove sela.

Šavničke vlasti još u su petak obavijestili Vladu i poslali fotografije na kojima su se vidjele užasne posljedice vodene stihije, uključujući snimke vikendica koje nosi rijeka.

Jakić za RSE kaže da ova situacija treba da bude opomena za ubuduće.

"Ključno je da se reaguje na vrijeme, u našem slučaju to je trebalo da bude u petak ujutru kada smo obavijestili Direktorat. Danas je već četvrti dan od katastrofe."

Na vlasti u Šavniku je Demokratska partija socijalista (DPS), koja je opozicija na državnom nivou posljednje četiri godine.

To je, smatraju u DPS-u ali i u ostatku opozicije, razlog što Vlada nije na vrijeme reagovala.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović u Šavniku

Kako je reagovala država na apele za pomoć

Na Jakićevu objavu fotografija na društvenim mrežama u petak 4. oktobra sjutradan je reagovao premijer Milojko Spajić.

Spajić je na ove objave, preko društvene mreže X, najavio formiranje Komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, kako bi se mještanima pružila adekvatna podrška u sanaciji štete.

Dva dana nakon katastrofalnih poplava i Šavniku oglasio se Ljuban Tmušić, načelnik Direkcije za civilnu zaštitu, krovne institucije u sistemu zaštite i spasavanja.

On je "izrazio zadovoljstvo urađenim od strane lokalne samouprave", te je naveo da su imali na raspolaganju terenska vozila za Šavnik.

"Međutim, potrebe za tim nije bilo."

Tmušić je sa ministrom Šaranovićem 7. oktobra posjetio Šavnik.

Tom prilikom je dogovoreno da se angažuje mehanizacija i inžinjerska pomoć Vojske kako bi se uspostavio saobraćaj i povezala odsječena šavnička sela i uspostavilo vodosnadbijevanje.

Načelnik Direkcije za civilnu zaštitu i smanjenje rizika od katastrofa u Ministarstvu unutrašnjih poslova Ljuban Tmušić

"Ovo je slika kako žele pomoći sjeveru"

Mještanina sela Komarnica Milorada Stijepovića pozivom u ponedjeljak ujutro smo zatekli pored srušenog mosta gdje, kako je rekao za RSE, dvije manje mašine, koje je obezbijedila Opština Šavnik, sporo osposobljavaju put.

"Nema nikog iz države zasad. Ovo su male mašine a devastacija je ogromna", kaže Stijepović navodeći da je obezbijeđen privremeni prolazak putničkih automobila.

Posledice poplave u selu Komarnica u Opštini Šavnik, Crna Gora. 7. oktobar 2024.

Navodi da je u vrijeme nevremena bilo desetak turista koji su bili 'presječeni', kao i ostali mještani.

"To je za turiste iz Izraela i drugih zemalja bilo novo iskustvo. Bili su zapanjeni nevremenom. Ali im nije ništa falilo, mještani su im donosili hranu i vodu. A kad su se stekli uslovi preveli smo ih, jedno po jedno, preko rijeke."

Stijepović navodi da od državnih institucija nije stigla nikakva pomoć, a najneophodnija je bila mehanizacija.

Konstatuje da to nije u skladu sa "retoričkim najavama političara da je neophodno pomoći sjeveru Crne Gore".

"Ovo je slika kako žele pomoći sjeveru. Pogotovo šavničkoj Opštini kao najsiromašnijoj. Što se tiče mehanizacije koja je bila neophodna za brzo otklanjanje posljedica, država se oglušila."

U Šavniku, jednoj od najmanjih opština u Crnoj Gori, živi oko 1.500 stanovnika.

"Ako živite u opozicionom gradu - morate se sami snalaziti"

To što Vlada nije pritekla u pomoć ovoj opštini je politički motivisano, smatraju u opozicionom DPS-u.

Poslanica te stranke a Aleksandra Despotović poručila je na konferenciji za medije 7. oktobra da je odnos Vlade prema Šavniku dokaz da ona radi protiv građana.

"Tri dana predstavnici Vlade su posmatrali kako tonu sela u Opštini Šavnik. Doživljavaju kao neprijateljsku opštinu jer je na njenom čelu Jugoslav Jakić, član DPS-a. Ovo je nezabilježena neodgovornost Vlade prema stanovnicima Crne Gore", navela je Despotović.

Jedan od lidera opozicionog Evropskog saveza Vatroslav Belan rekao je da se morate sami snalaziti ako živite u "opozicionom" gradu i pogode vas posljedice nevremena".

"Ko vam je kriv što ste kontra Vlade", poručio je Belan.