Opozicija u Beogradu traži da se njene izborne liste prihvate

Opozicija okupljena pod sloganom "Biram borbu", 24. april 2024.

Deo opozicionih stranaka i pokreta pozvao je 14. maja na prihvatanje njihovih lista za lokalne izbore u gradskim opštinama Beograda, optužujući vlast za "opstrukciju".

Koalicija "Biramo" je saopštila da će izaći iz izbornog procesa, ako vlast ne odustane od "daljih opstrukcija" pred glasanje 2. juna.

Kako su naveli, odluka koalicije je da se insistira na prihvatanju svih izbornih lista opozicije.

"S obzirom na to da je reč o izbornim listama koje su u skladu sa zakonom, očekujemo da vlast odustane od daljih opstrukcija i proglasi sve liste. Ukoliko vlast ne odustane od daljih opstrukcija, bićemo primorani da izađemo iz izbornog procesa, jer u takvim uslovima Beograđani ne bi ni imali pravo izbora", saopšteno je nakon sastanka te koalicije.

Lokalna izborna komisija odbila je da proglasi iste te koalicije u beogradskim opštinama Novi Beograd i Voždovac.

"S obzirom na to da je reč o beogradskim opštinama u kojima je Srpska napredna stranka izgubila na izborima u decembru, jasno je da je reč o pokušaju da nas spreče da izađemo na izbore tamo gde su najslabiji", navodi se u saopštenju koalicije "Biramo".

'Kreni-promeni' traži prihvatanje lista do petka

Kandidat za gradonačelnika ispred pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović izjavio je da će, ako odbijene opozicione izborne liste ne budu prihvaćene do 17. maja u 12 sati, povući sve izborne liste u Beogradu.

"Drugog juna u Beogradu ili ćemo imati izbore ili ćemo imati potpuno blokadu izbornog procesa", rekao je Manojlović na konferenciji za novinare.

On je naveo da su liste Kreni-promeni odbijene u četiri beogradske opštine, a da im potom nije data mogućnost izmene lista.

Pročitajte i ovo: Odbijeno više opozicionih lista za lokalne izbore u Srbiji

Gde su odbijene opozicione liste?

Izborna komisija opštine Novi Beograd odbila je proglašenje izborne liste "Biramo Novi Beograd", navodeći da je primila prigovor da se na toj listi nalaze dvojica kandidata koji nemaju pravo da biraju i budu birani za odbornike na teritoriji opštine Novi Beograd.

Izborna komisija je objavila da ti kandidati za odbornike nisu imali 3. jula 2023. godine prebivalište na teritoriji opštine Novi Beograd.

Takođe je izborna komisija beogradske opštine Voždovac odbila proglašenje izborne liste "Biramo Voždovac" i odbacila izbornu listu "Kreni-promeni".

U obrazloženju rešenja se navodi da lista "Biramo Voždovac" nije ispunila pravila o zastupljenosti polova, dok je navedeno da se lista "Kreni-promeni", odbacuje kao "neuredna", jer se na propisanom obrascu ne nalazi naziv izborne liste.

I u opštini Vračar u Beogradu odbijena je lista "Kreni-promeni", zbog nepoštovanja pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi, koja je propisana Zakonom o lokalnim izborima.

Na beogradske izbore 2. juna u koaliciji "Biramo borbu", izlaze Zeleno levi front, Demokratska stranka, Ekološki ustanak, Narodni pokret Srbije, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije.

Protiv izlaska su Stranka slobode i pravde i stranke Zajedno i Srbija centar.

Na proteklim izborima 17. decembra strani i međunarodni posmatrači zaključili su da je tokom izbornog procesa bilo neregularnosti.

Prema navodima opozicije i domaćih posmatrača vlast je uticala na izborne rezultate, pored ostalog, kroz fiktivno prijavljivanje građana iz drugih mesta u Srbiji i inostranstva na adrese u Beogradu i njihovo organizovano dovođenje na glasanje.

Vlast je te navode odbacila.