Dostupni linkovi

Odbijeno više opozicionih lista za lokalne izbore u Srbiji


Izbori u Srbiji, 17. decembar 2023.
Izbori u Srbiji, 17. decembar 2023.

U više opština Srbije odbijene su opozicione izborne liste za lokalne izbore, koji će se održati 2. juna.

Jedan od razloga koji se navodi u rešenjima izbornih komisija jeste to što kandidati na izbornim listama nisu imali prebivalište u određenoj opštini pre 3. jula 2023.

To je uslov za sve kandidate koji se nalaze na izbornim listama koje su podnete nakon 11. maja, kada su stupile na snagu izmene i dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Njim se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi.

Izmene i dopune dogovorene su na razgovorima poslanika vlasti i opozicije.

Na proteklim izborima 17. decembra strani i međunarodni posmatrači zaključili su da je tokom izbornog procesa bilo neregularnosti.

Prema navodima opozicije i domaćih posmatrača, vlast je uticala na izborne rezultate, pored ostalog, kroz fiktivno prijavljivanje građana iz drugih mesta u Srbiji i inostranstva na adrese u Beogradu i njihovo organizovano dovođenje na glasanje.

Koje liste su odbijene?

Izborna komisija Gradske opštine Novi Beograd poništila je u ponedeljak uveče prethodno rešenje i odbila proglašenje izborne liste "Biramo Novi Beograd".

U obrazloženju odluke navodi se da je Izborna komisija 13. maja primila prigovor birača protiv rešenja kojim se proglašava ova izborna lista, uz prigovor da se na njoj nalaze kandidati koji nemaju pravo da biraju i budu birani za odbornike na teritoriji opštine Novi Beograd, i to Dejan Čukić i Goran Ljiljanić.

Izborna komisija je objavila da navedeni kandidati za odbornike 3. jula 2023. godine nisu imali prebivalište na teritoriji opštine Novi Beograd, što je uslov za sve kandidate koji se nalaze na izbornim listama koje su podnete nakon 11. maja.

Protiv ovog rešenja podnosilac izborne liste može podneti žalbu Višem sudu u Beogradu u roku od 72 časa od trenutka objavljivanja rešenja.

U ponedeljak je i Izborna komisija Gradske opštine Voždovac u Beogradu odbila proglašenje izborne liste "Biramo Voždovac".

Kako se navodi u obrazloženju rešenja, kod izborne liste "Biramo Voždovac" nisu ispunjena pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je nakon odbijanja izbornih lista u više opština Beograda, na svom Iks (X) profilu predložio da se "Biram borbu" povuče iz izbornog procesa i nastavi borbu van institucija, ako se ne povuku rešenja o obaranju njihovih lista u Beogradu.

Izborna komisija Gradske opštine Voždovac odbacila je izbornu liste "Kreni-promeni".

Kada je reč o odbacivanju izborne liste "Kreni-promeni", u obrazloženju piše da se ova lista odbacuje kao "neuredna", jer se na propisanom obrascu ne nalazi naziv izborne liste.

Prigovori i za listu "Biram Voždovac" i za "Kreni-promeni" mogu se podneti Izbornoj komisiji u roku od 48 časova.

I u opštini Vračar u Beogradu odbijena je lista "Kreni-promeni", zbog nepoštovanja pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi, koja je propisana Zakonom o lokalnim izborima. Prigovor se takođe može podneti Izbornoj komisiji u roku od 48 časova.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG