Omikron soj korona virusa u najmanje 15 američkih država

Naučnica testira uzorke COVID-19 u laboratoriji u Njujorku

Omikron varijanta virusa korona pronađena je do sada u najmanje 15 američkih država, ali delta soj i dalje dominira u Sjedninjenim Državama, saopšto je 5. decembra Centar za kontrolu i pre-venciju bolesti (CDC).

"Svakog dana slušamo o sve više verovatnih slučajeva, pa će broj verovatno rasti", izjavila je direktorka CDC-a Rochelle Walensky za ABC.

Walensky je rekla da delta varijanta virusa i dalje čini većinu slučajeva u SAD i da se zna da vakcine štite od hospitalizacije i smrtnog ishoda, te da se zdravstvni zvaničnici nadaju da će delovati i protiv omikrona.

Pročitajte i ovo: SAD pooštravaju pravila za putnike, kampanja za bustere

Slučajeve Omikrona prijavilo je najmanje 15 država među kojima su Kalifornija, Kolorado, Minesota, Misuri, Nebraska, Nju Džersi, Njujork, Pensilvanija i Vašington.

Walensky je izjavila da je od 90 do 100 hiljada slučajeva zaraze na dan 99,9 odsto otpada na delta varijantu.

"Mi trenutno imamo problem sa deltom u SAD", rekla je Walensky.

Omikron je evidentiran u Aziji, Africi, na Bliskom istoku i u Evropi, te u sedam od devet provincija Južne Afrike, gde je prvi put identifikovan.

Vaš browser nepodržava HTML5

Omikron vraća restrikcije

Mnoge vlade su pooštrile pravila putovanja kako bi sprečile širenje ove varijante korona virusa.

Svetska zdravstvena organizacija je navela Omikron kao "varijantu koja izaziva zabrinutost", a naučnici i dalje prikupljaju podatke kako bi utvrdili koliko je ozbiljan i zarazan, dok je Evropa pogođena talasima zimskih infekcija poznatijom delta varijantom virusa.

Pročitajte i ovo: Omikron peti soj korone koji 'izaziva zabrinutost'