Dostupni linkovi

SAD pooštravaju pravila za putnike, kampanja za bustere


Aerodrom u Denveru
Aerodrom u Denveru

Bela kuća je u četvrtak ponovo pozvala građane da se vakcinišu-uključujući i buster dozom-najavivši više testiranja zbog brzog širenja najnovijeg soja korona virusa Omikron.

Ova varijanta - koja je do sada registorvan u najmanje 23 zemlje - prvi put je zabeležena u Kaliforniji u sredu, a otkriveni su i slučajevi u Minesoti i Koloradu, prenosi BBC.

Lokalni zvaničnici za javno zdravlje rekli su da su svi zaraženi bili delimično ili potpuno vakcinisani i da pate od blažih simptoma.

Predsednik Džo Bajden (Joe Biden) je rekao da veruje da nova varijanta "nije razlog za paniku" i da je malo verovatno da će dovesti do uvođena novih restriktivnih mera u SAD.

„Borićemo se protiv ove varijante naukom i brzinom, a ne haosom i konfuzijom“, rekao je američki predsednik.

Njegova administracija planira da tokom zime podstakne sve odrasle građane da dobiju dopunske vakcine.

Više od 40 miliona Amerikanaca je primilo buster dozu, ali Bajden je rekao da još skoro 100 miliona ispunjava uslove za to.

Stotine porodičnih klinika za vakcinaciju biće osnovane širom zemlje u pokušaju da se povećaju stope vakcinacije među decom i tinejdžerima.

Plan će takođe omogućiti milione besplatnih testova kod kuće preko privatnih osiguravajućih kompanija za one koji su osigurani i preko zdravstvenih centara i seoskih klinika za one koji nisu.

SAD će ubrzati isporuku još 200 miliona doza vakcine u inostranstvo u narednih 100 dana, dodao je Bajden.

On je istakao da njegov plan „ne uključuje zatvaranja ili zaključavanja“ i „ne proširuje niti dodaje obavezno vakcinisanje (u federalnim službama]“.

Bela kuća takođe uvodi stroža pravila testiranja za međunarodna putovanja. Svi putnici moraju dati negativan rezultat testa u roku od 24 sata od polaska, bez obzira da li su vakcinisani.

SAD i još nekoliko zemalja zabranile su putovanja iz osam država sa juga Afrike.

Zdravstveni stručnjaci kažu da će im ograničenja putovanja omogućiti vreme da prouče novu varijantu.

XS
SM
MD
LG