Odbijanje briselske ponude produžava agoniju

Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić sa Ketrin Ešton u Briselu, mart 2013.

Državni vrh Srbije još nije odlučio kakav konačan odgovor da pošalje Briselu u vezi sa pregovorima sa Kosovom. Za sada je jedino jedan član Vlade, ministar Mlađan Dinkić rekao da preferira ekonomski razvoj Srbije, čime se opredelio za prihvatanje dogovora, ma kako on bio nepovoljan za Srbiju. Neke od parlamentarnih partija su se izjasnile, uglavnom u skladu sa svojim ranijim stavovima: od LDP-a koji traži dogovor, do Koštuničinog DSS-a koji se raduje mogućem zaustavljanju Srbije na evropskom putu. Većina čeka odluku Vlade.

Ima li nejedinstva u okviru Vlade i u vladajućoj stranci na liniji vicepremijer Aleksandar Vučić i predsednik Republike Tomislav Nikolić, o tome se samo nagađa. Oni koji shvataju ozbiljnost odluke pred kojom se nalazi Srbija želeli bi da državni vrh ostane jedinstven i nađe načina da ne zaustavi Srbiju na evropskom putu.

Za sada se na osnovu izjava odlučujućih igrača ne može zaključiti ništa drugo osim konsternacije ponudom u Briselu u kojoj, kako smatra srpska strana, nema nijednog ustupka Srbiji. Marko Đurić, savetnik predsednika Republike u severnoj MItrovici je razočarenje beogradskih pregovarača ovako objasnio:

“U tim tačkama ne pominju se nikakave dodatne nadležnosti za srpsku zajednicu, ne pominju se nikakve bezbednosne ni pravne garancije, ne pominje se odsustvo kosovskih snaga bezbednosti sa područja u kojima žive Srbi ili makar severa Kosova i Metohije“, rekao je Đurić.

Funkcioner Srpske napredne stranke, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju MIlovan Drecun kaže da Brisel nije ostavio prostor Srbiji, jer njihov predlog znači da na Kosovu „ ni S od Srbije ne ostaje“.

„Aleksandar Vučić je bio najsnažniji zagovornik odbijanja neprihvatljivog zahteva u Briselu 2. aprila. I mislim da iz toga možete da izvučete adekvatne zaključke“, kaže za RSE Drecun.

Detaljna procena gubitaka

Marko Đurić uverava srpsku javnost na Kosovu i građane Srbije da odluka neće biti doneta bez temeljnog odmeravanja argumenata za i protiv:

Marko Đurić

„Državni vrh će konačan stav o ponudi iz Brisela doneti, ne na osnovu unapred zauzetih stavova, već na osnovu detaljne procene šta su gubici u jednom, a šta gubici u drugom slučaju.“

Potpredsednik Skupštine iz redova opozicije Žarko Korać preporučuje Vladi da potpiše dogovor, jer će to biti manja šteta po Srbiju.

"Izbegavanjem potpisivanja kojim se priznaje realnost samo se agonija Srbije produžava, ništa se dobiti neće i kroz godinu-dve Srbija će opet sa istom dilemom biti suočena. A to je da prizna realnost da Srbi sa Kosova pre svega svoju budućnost treba da traže, koliko god je za mnoge od njih zaista teško, u saradnji sa institucijama Kosova“, kaže Korać ali i dodaje da ga brinu domaći mediji koji praktično poručuju rukovodstvu da ne prihvate ponudu dogovora.

“To je loša indicija za ono što će se desiti narednih dana”, sluti Korać.

Javnost muči pitanje da li postoje ozbiljnije razlike unutar vladajuće Napredne stranke na dve adrese, potpredsednika Vlade Vučića i predsednika Republike, Nikolića.

"Među njima je i do sada bilo razlika u stavovima ali bi se oni na kraju uvek ispeglali“, kaže Korać, te dodaje: “Ako bi došlo do dramatičnijeg razmimoilaženja, to bi pokazalo da unutar SNS-a u stvari postoje dva krila, dve stranke, a to onda otvara pitanje budućnosti te stranke.“

Milovan Drecun tvrdi da predsednik stranke „nema ni za milimetar drugačije stavove po pitanju Kosmeta od predsednika Republike“ i da ne može doći do raskola po tom pitanju.

Naši sagovornici tek ne veruju u raskol na liniji premijer socijalista Ivica Dačić i njegov prvi zamenik, najmoćniji čovek u Srbiji, naprednjak Aleksandar Vučić:

"Mislim da ne postoje razlike", kaže Korać.

Drecun kaže da će "možda u Vladi neko imati stav da treba prihvatiti sve što je ponuđeno da bi se izbegla šteta na drugoj strani o kojoj je govorio ministar Dinkić, tu mogu da budu različiti stavovi. Ali, ako se oni ne bi usaglasili, onda je pitanje da li Vlada može da funkcioniše.”

Srbija čeka odluku državnog vrha, a državni vrh, uprkos tome što je Brisel zaklopio knjigu porukom uzmi ili ostavi, ipak čeka novu ponudu. Barem tako izjavljuje naprednjak Milovan Drecun:

“Naravno da će se čekati do poslednjeg trenutka da se promene stavovi Prištine da bismo mogli da napravimo kompromis.”

Na naše pitanje da li Beograd nudi nešto novo Prištini, Drecun uzvraća: “Da li je moguće da Beograd išta novo ponudi?”