Očevi bjelopoljskih beba izašli na ulice zbog vraćanja ljekara na posao

Dr Tomislav Jeremić

U utorak je slučaj „bjelopoljskih beba“ ušao u novu fazu. Proteste su počeli ogorčeni očevi razočarani odlukom nadležnih da ljekari, za koje postoji sumnja da su odgovorni za infekciju pet beba od kojih je jedna preminula, budu vraćeni na posao ...

Roditelji su počeli proteste zbog povratka na posao direktora Bolnice dr Tomislava Jeremića i načelnice odjeljenja neonatologije dr Hake Tahirović koji su vraćeni na posao po izlasku iz pritvora, početkom februara.

Oni su po nalogu Vrhovnog državnog tužioca uhapšeni krajem prošle godine nakon infekcije pet beba od kojih je jedno novorođenče preminulo i koji su osumnjičeni su za teška djela protiv zdravlja ljudi, za šta je predviđena kazna od dvije do 12 godina zatvora.

Njihov povratak na posao izazvao je oštre reakcije roditeljajer je za njih „neshvatljiva odluka Upravnog odbora bjelopoljske bolnice“ da ljekari nastave da rade dok se protiv njih vodi istraga – kaže jedan od roditelja Predrag Karišik.

„Danas šaljemo poruku da smo jedinstveni, da smo homogenizovani, da ćemo izdržati da imamo dovoljno kondicije. Imamo jedan zahtjev, a to je da se suspenduju ljekari. Omasovićemo proteste ako bude potrebno, počećemo da protestvujemo i sa našim suprugama, sa našom djecom. Jednostavno očekujemo da neko preuzme odgovornost u državi jer smo razočarani sa odlukama kako tužilaštva tako sudstva, odlukama ministarstva zdravlja i Upravnog odbora bolnice“, kaže Karišik.

Da je ljekare bilo potrebno suspendovati „dok tužilac ne kaže konačan ishod svog rada“ smatra i potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar pravde Duško Marković, koji je ranije, ovim povodom, rekao:

Duško Marković

"Uzimajući ukupne okolnosti koje se tiču slučaja inficiranih beba i posljedica koje su se desile i uznemirenja javnosti, logično i opravdano bi bilo da se sačekao ishod tužilačkih aktivnosti u izviđaju. U međuvremenu svi koji su obuhvaćeni tom istragom treba da sačekaju rezultate i budu van radnog procesa. To bi po meni bilo logičan slijed događaja, iako ne znam koji su razlozi rukovodili Upravni odbor bolnice da donese drugačiju odluku", kazao je ministar Duško Marković.

Jedan od roditelja Predrag Karišik je, tokom protesta, precizirao od koga očekuje odluku o suspenuziji ljekara i obrazložio „zašto će očevi istrajati u protestu“:

„U ime roditelja da pozovem v.d. direktoricu Bolnice u Bijelom Polju Biserku Bulatović da smijeni svoga tetka. Inače, Biserka Bulatović koja je vršilac dužnosti je i odbornica u lokalnom parlamentu Demokratske parije socijalista i za nju su glasali građani i treba da se shodno tome ponaša kulturno i odgovorno i da smijeni ljekare jer ona ima pravo na to. Jednostavno nećemo odustati dok se ljekari ne smijene trajno. Trajno, naravno, do okončanja istrage. Mi nijesmo došli da ih suspenduju jedan dan ili dva nego trajno dok se istraga ne završi da jednostavno da nemaju nikakav pristup Opštoj bolnici u Bijelom Polju. Jer ako u Krivičnom zakoniku postoji sumnja da može da se ponovi krivično djelo, a oni kada su se vratili na posao ta sumnja znači, postoji – oni su trebali da budu i u pritvoru", smatra Karišik.

I dok roditelji protestima traže suspenziju ljekara protiv kojih se vodi istraga zbog infekcije pet beba od kojih je jedna preminula, vršilac dužnosti ministra zdravlja Suad Numanović kaže da je „zakon na strani ljekara i da je Ministarstvo zdravlja saglasno sa odlukom da se ljekari vrate na posao.“

„Možda u ovom momentu može da se postavi ono, što često i postavljamo kao, pitanje: da li je zakon kompatibilan sa moralom? - to je, kao što znate, drugi dio pitanja, a moral je čin svakog pojedinca“, kazao je rukovodilac Ministarstva zdravlja Suad Numanović.

Nezadovoljni „ovakvom odlukom zdravstvenih vlasti“ očevi inficiranih beba iz Bijelog Polja su najavili da će protestovati svakog dana od devet do 12 sati u krugu bolnice „sve dok doktori Jeremić i Tahirović ne budu udaljeni sa posla“- kaže Slaviša Knežević, otac preminule bebe.

„Ne očekujem ništa, a protestovaćemo do suspenzije ljekara. Krenuli smo sa tim, nadamo se i istrajaćemo. Bićemo ovdje, ako to bude potrebno, i dan i noć i borićemo se“, najavljuje Knežević.

A na naše pitanje zašto ne očekuje ništa, Knežević odgovara:

„Pa zato što je zdravstvo država u državi-vjerujte mi. Toliko su začaureni i toliko paze jedni druge i čuvaju da je to, da kažem - iritirajuće i nevjerovatno.“