O'Brien na Kosovu: Sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom je put napred

Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajan i premijer Kosova Aljbin Kurti, 21. oktobar 2024.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Džejms O'Brajan (James O'Brien) izjavio je u ponedeljak u Prištini da Kosovo i Srbija moći ići ka evropskim integracijama samo primenom Osnovnog sporazuma o normalizaciji odnosa, što uključuje pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

O'Brajan, koji je na Kosovu razgovarao s premijerom Aljbinom Kurtijem (Albin), u intervjuu za kosovsku televiziju Kanal 10 rekao je da u skladu sa sprovođenjem Osnovnog sporazuma, postoji i pitanje upućivanja nacrta Zajednice opština sa srpskom većinom Ustavnom sudu Kosova, što je Vlada Kosova dosad odbijala da učini.

Pročitajte i ovo: Na Kosovu formiranje Zajednice opština u zamenu za šta?

Kosovo i Srbija su se 2013. godine dogovorile o osnivanju Zajednice, a 2015. je postignut i Sporazum o principima za osnivanje te Zajendnice, ali dogovori nikada nisu sprovedeni. Kosovo je izrazilo strahovanje da bi takvo etničko udruženje moglo da utiče na funkcionisanje države.

Upitan da li će SAD sankcionisati Prištinu zbog nesprovođenja sporazuma, američki zvaničnik je rekao da je za Kosovo glavna sankcija to što nesprovođenjem gubi velike mogućnosti za svoje građane.

On je rekao da građanima treba staviti do znanja da je Zajednica opština sa srpskom većinom samo platforma za razmenu iskustava opština i da u Evropi postoji oko 400 takvih zajednica, kao i da u slučaju Kosova to ne znači novi nivo upravljanja.

Povodom napada u Banjskoj prošle godine kada je ubijen jedan kosovski policajac i trojica napadača iz srpske zajednice, O'Brajan je rekao da očekuje da će Milan Radoičić, koji preuzeo odgovornost za taj napad, biti procesuiran, a da SAD napominju da je Srbija preduzela radnje na sprečavanju nasilja u periodu nakon napada.

Razgovor s Kurtijem

Vlada Kosova je posle sastanka u ponedeljak Kurtija i O'Brajena saopštila da su među temama bili odnosi Kosova sa Srbijom, napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa i potreba za izručenjem Radočića Kosovu iz Srbije.

Vlada Kosova saopštila je da je neophodno potpisati Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, koji su Priština i Beograd prihvatili prošle godine. Iako je EU nekoliko puta navela da je ovaj Sporazum pravno obavezujući za obe strane, Kosovo insistira na potpisu kako bi se osigurala njegova implementacija.

Kada je reč o izručenju Radoičića, Vlada Kosova smatra da je tako nešto neophodno kako bi se postigla pravda, mir i bezbednost.

Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste koja ima podršku Beograda, preuzeo je odgovornost za oružani napad u Banjskoj na severu Kosova, kada je ubijen policajac Afrim Bunjaku. U razmeni vatre su ubijena i trojica srpskih napadača.

Kosovo je optužilo Srbiju da stoji iza napada, što je zvanični Beograd negirao.

Na Kosovu je protiv Radoičića i još desetine osoba podignuta optužnica za teška krivična dela, terorizam i finansiranje terorizma.

Dan ranije, u Beogradu, O'Brajan se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pročitajte i ovo: SAD žele da Srbija i Kosovo idu u pravcu Evrope, kaže O'Brajan

Vučić je nakon ovog sastanka rekao da je sa američkim zvaničnikom razgovarao o "političkom rešenju u regionu, aktuelnoj situaciji na Kosovu i jačanju saradnje u mnogim oblastima".

O'Brajan je, pak, rekao da je sa Vučićem razgovarao o bilateralnoj saradnji u oblastima bezbednosti i odbrane.

"Drago nam je što dajete podršku Ukrajini i Zelenskom. Želimo da unapredimo našu saradnju", rekao je O'Brajan u izjavi za Radio Televiziju Srbije (RTS) nakon susreta u Beogradu.

Što se tiče dijaloga, O'Brajan je u intervjuu za srpski javni servis objavljen 21. oktobra rekao da želi da se poštuju svi postignuti dogovori, ali da ne zna kada će doći do formiranja Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu.

On je rekao da je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu "važan korak", ali je zatražio da se napredak ostvari i pre osnivanja Zajednice.

Međunarodna zajednica godinama unazad insistira na formiranju Zajednice koja je u okviru dijaloga Kosova i Srbije dogovorena 2013. godine. Potom su 2015. dogovoreni i principi na osnovu kojih bi ona trebala da bude uspostavljena, a za koje je Ustavni sud Kosova utvrdio da nisu u potpunosti u skladu sa zakonima Kosova ali da mogu biti usklađeni.

U međuvremenu je premijer Kurti prošle godine u načelu prihvatio statut za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom koji je izradila Evropska unija ali isti treba da razmotri Ustavni sud Kosova kako bi se potvrdila njegova ustavnost.

Ocena Ustavnog suda bi trebala da bude prvi korak ka eventualnom usaglašavanju ovog statuta, konačnom prihvatanju i uspostavljanju Zajednice, koja bi Srbima na Kosovu trebala da obezbedi veća prava u odlučivanju i upravljanju.