Dostupni linkovi

SAD žele da Srbija i Kosovo idu u pravcu Evrope, kaže O'Brajan


Pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Aziju Džejms O'Brajan
Pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Aziju Džejms O'Brajan

Pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Aziju Džejms O'Brajan (James O'Brien) rekao je u ponedeljak za Radio-televiziju Srbije (RTS) da SAD žele da Srbija i Kosovo idu u pravcu Evrope.

On je u razgovoru za RTS naglasio i da želi da se poštuju svi sporazumi i njihove odredbe postignute tokom dijaloga Beograda i Prištine, ali da ne zna kada će doći do formiranja Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Istakao je i da je cilj da se razgovara o praktičnim stvarima – kako da se protok robe ubrza i otvore svi granični prelazi.

"Otvaranje prelaza je uspeh. Trenutne gužve na granicama su posledica velikog protoka saobraćaja, što je dobra stvar. Trebalo bi da se te gužve vremenom reše tako što će se saobraćaj preusmeriti i na druge prelaze", naveo je O'Brajan za RTS.

Vlada Kosova je 7. oktobra odluku o zabrani uvoza robe iz Srbije zamenila pojačanom kontrolom na prelazu Merdare.

Zbog pojačane kontrole, na Merdaru kilometarska kolona kamiona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Odluku o zabrani uvoza robe iz Srbije Vlada Kosova donela je sredinom jula 2023. godine iz "bezbednosnih" razloga, nakon što je trojicu kosovskih policajaca uhapsila srpska policija.

Iako su, u međuvremenu, kosovski policajci pušteni, odluka o zabrani uvoza srpske robe je ostala na snazi.

Džejms O'Brajan je u razgovoru za RTS rekao i da je bilo posledica po Kosovo zbog akcija koje nisu koordinisane sa SAD.

"Najveća posledica je to što države Evrope nisu glasale da se ono pridruži u njihove institucije (Savet Evrope). Kosovo zaostaje za ostalim balkanskim državama. Sve se to dešava zato što Priština preduzima nekoordinisane akcije", rekao je O'Brajan.

Govoreći o evrointegracijama, on je rekao da SAD žele da se sve zemlje Zapadnog Balkana kreću ka Evropskoj uniji.

"Srbija je najveća ekonomija i region neće moći da napreduje ako Srbija ne bude integrisana. Stari konflikti mogu samo da zadrže Srbiju na tom putu", rekao je O'Brajan.

On se prethodno, 20. oktobra, sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Razgovarali smo sinoć o bilateralnoj saradnji u oblastima bezbednosti i odbrane. Drago nam je što dajete podršku Ukrajini i Zelenskom. Želimo da unapredimo našu saradnju", rekao je O'Brajan za RTS.

XS
SM
MD
LG