Dostupni linkovi

Vučić zahvalio Putinu na gasu, 'nada' se da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji

Ažurirano

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, 17. januara 2019.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, 17. januara 2019.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u nedelju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i zahvalio mu "što je učinio da Rusija i ove zime obezbedi dovoljne količine gasa za Republiku Srbiju".

Srbija je rusku invaziju na Ukrajinu dočekala u potpunosti zavisna od gasa iz Rusije i uprkos pozivima EU, čiji je kandidat za članstvo, odbija da uvede sankcije Moskvi, a predstavnici vlasti u Beogradu održavaju veze sa Kremljom.

"Izrazio sam nadu, baš kao i pre dve i po godine, da Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji", rekao je Vučić na svom Instagram profilu.

Vučić je objavio da sa Putinom nije razgovarao "gotovo dve i po godine", a da su u nedelju imali "dobar, otvoren, dug i sadržajan razgovor".

Kremlj je saopštio da su Putin i Vučić "još jednom potvrdili svoju posvećenost daljem jačanju obostrano korisne saradnje širom sveta" i da su se saglasili da "nastave da održavaju lične kontakte".

Vučić je naveo da je s Putinom je razgovarao o bilateralnim, ekonomskim i političkim pitanjima, dok je Kremlj saopštio da je u razgovoru "obostrano izraženo zadovoljstvo trenutnim stanjem bilateralnih veza, koje se zasnivaju na duhovnoj, kulturnoj i istorijskoj srodnosti, i jednoglasnosti u ocenama prošlosti i sadašnjosti".

U saopštenju Kremlja se navodi da je u razgovor "bio fokusiran i na situaciju oko Ukrajine" i dodaje da je Putin je "izneo svoju ocenu napretka specijalne vojne operacije" kako Rusija naziva agresiju na Ukrajinu.

Povod za razgovor bilo je obeležavanje 80 godina od oslobođenja Beograda.

Jugoslovenski partizani i sovjetska Crvena armija oslobodili su 20. oktobra 1944. Beograd od nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu. Od tada se ovaj datum obeležava kao Dan oslobođenja Beograda.

XS
SM
MD
LG