Obavještajci upozoravaju: Opasnost od ruskog utjecaja nije prošla

Prijetnja koju ozbiljno moramo razmotriti, poručio Christopher Wray, čelni čovjek FBI

Čelnici američkih obavještajnih i sigurnosnih agencija u Bijeloj kući su ponovili da Rusija nastavlja koristiti metode utjecaja kako bi podijelila američko društvo, što predstavlja opasnost za sigurnost američkog izbornog procesa.

Sastanku u Bijeloj kući prethodio je zajednički dokument senatora iz Republikanske i Demokratske stranke pod nazovom "Zaštiti Ameriku od agresije Kremlja".

Prvi ljudi američke obavještajne zajednice su upozorili na opasni utjecaj Moskve na predstojeće izbore za Kongres u novembru ove, ali i predsjedničke izbore 2020.

Znamo da Rusija pokušava hakirati i ukrasti informacije kako od kandidata, tako i vladinih dužnosnika: Dan Coats direktor nacionalne obavještajne agencije (iza Coatsa Christopher Wray, čelni čovjek FBI)

Okupili su se na nenajavljenom sastanku 2. augusta u Bijeloj kući kojemu je prisustvao John Bolton, savjetnik za sigurnost američkog predsjednika.

"Znamo da Rusija pokušava hakirati i ukrasti informacije kako od kandidata, tako i vladinih dužnosnika. Svijesni smo da Rusija nije jedina država koja ima namjeru utjecati na našu politiku. Znamo da postoje i druge koje također imaju takve mogućnosti. Pažljivo pratimo sve i na vrijeme ćemo upozoriti na takve pokušaje", rekao je Dan Coats, direktor nacionalne obavještajne agencije.

Christopher Wray, čelni čovjek FBI, ponovio je da se "Rusija pokušala miješati u posljednje izbore i nastavlja sa tim zloćudnim operacijama do dana današnjeg. Ovo je prijetnja koju ozbiljno moramo razmotriti".

Direktorica Agencije za domovinsku sigurnost Kirstjen Nielesen je kazala da su slobodni i doemokratski izbori kamen temeljec američke demokracije, te su zato i meta napada kako bi se napravio nered i potkopao američki način života.

Američki predsjednik Donald Trump konstantno podcjenjuje izvještaje o ruskom miješanju u američke izbore 2016. i odbacuje zaključke obavještajnih i sigurnosnih agencija da su mu postupci Kremlja išli u korist tokom izbora.

Trump konstantno podcjenjuje izvještaje o ruskom miješanju u američke izbore 2016.

Većina demokrata, čak i neki republikanci optužuju Trumpa i njegovu i administraciju kako ne rade dovoljno da bi spriječili Moskvu da se miješa u predstojeće izbore.

Bolton ističe Trumpove napore kao i njegove administracije da bi se zaštitili izbori od ruskog ili bilo kojeg drugog utjecaja.

Sastanak je uslijedio svega nekoliko sati nakon što je grupa uglednih senatora predstavila paket mjera pod nazivom "Osigurati Ameriku od agresije Kremlja".

Radi se o dijelu zakona koji se nalazi u Kongresu, a koji se odnosi na sankcioniranje Rusije zbog navodnog miješanja u američke izbore, agresije u Ukrajini, uloge u Siriji i drugih aktvnosti.

Nove sankciije, prema saopćenju senatora, primjenjivale bi se na "političare, oligarhe, članove njihovih obitelji koji su se okoristili korupcijskim aktivnostima, a zahvaljujući ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu".