NUNS pozvao vlasti Srbije da procesuiraju osobu koja je pretila novinaru Bujanovačkih

Ilustrativna fotografija, televizijske kamere

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je 18. septembra da nadležne institucije hitno identifikuju i procesuiraju osobu koja je pretila Nikoli Stevanoviću, novinaru portala Bujanovačke.

Navodi se da je Stevanoviću 17. septembra upućena pretnja zbog novinarskog komentara na vest o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji.

"Anonimni korisnik iza profila 'Vojvoda Mojmilovo' je ispod komentara na Fejsbuk stranici Bujanovačkih napisao - Ne zaboravi gde si i gde ti je redakcija, ubuduće se ponašaj. Shvati ovo kao poslednje civilizovano upozorenje", preneo je NUNS.

Glavni urednik Bujanovačkih Nikola Lazić rekao je da su pretnje prijavljene nadležnom tužilaštvu i da se članovi redakcije osećaju ugroženo zbog čestih anonimnih uvreda.

„Ne mora on ovde da dođe s pištoljem ali će da inspiriše nekog drugog da dođe da nam razbije izloge ili preti i napadne na ulici. Ovde je multietnička sredina, blizu je Kosovo i postoji taj odnos Srbi-Albanci koji je kompleksan", rekao je Lazić.

Grad Bujanovac, u kom radi informativni portal Bujanovačke, nalazi se na jugu Srbije.

Sajt Bujanovačke objavljuje vesti na srpskom i albanskom jeziku. Osim dešavanja na lokalu, prati aktuelna zbivanja iz oblasti politike, društva, ekonomije, kulture i sporta.

NUNS je u saopštenju ocenio da su pretnje novinarima u Srbiji rezultat negativnih kampanja koje se vode protiv novinara koji kritikuju vlast.

"Nadležne institucije i dalje ne čine dovoljno kako bi stvorile bezbedno okruženje za rad novinara. Nekažnjavanje pretnji i odbacivanje prijava samo može da ohrabriti delovanje protiv novinara", ocenilo je NUNS.

Po podacima nezavisnog udruženja novinara Srbije, u ovoj godini bilo je osam fizičkih napada na novinare, dva napada na njihovu imovinu, 46 verbalnih pretnji i 43 pritiska.

Pročitajte i ovo: Vučić potpisao saglasnost za vraćanje obaveznog vojnog roka