Izborna komisija u Nišu ponovo odbacila 17 prigovora opozicije

Niška tvrđava u centru ovog grada na jugoistoku Srbije, maj 2024.

Gradska izborna komisija (GIK) u Nišu na jugu Srbije saopštila je 21. juna uveče da je odbila i odbacila 17 prigovora opozicije, dok su tri prigovora usvojena u celosti, a jedan delimično.

U saopštenju predsednice GIK-a u Nišu Danijele Milićević navodi se da je osam prigovora odbačeno kao neosnovano, a devet prigovora je odbačeno jer su ih podnela neovlašćena lica.

Rešenja GIK objavljena su na internet prezentaciji Republičke izborne komisije.

Viši sud u Nišu Gradskoj izbornoj komisiji vratio je na ponovno odlučivanje ukupno 24 prigovora, ali u saopštenju GIK nije navela obrazloženja za preostala tri prigovora.

Pravni tim opozicione koalicije "Biramo Niš" najavio je 21. juna podnošenje tužbi i krivičnih prijava zbog odbacivanja prigovora opozicije. Dragana Milutinović iz pravnog tima je kazala da opozicija "neće dozvoliti krađu glasova i prekrajanje izborne volje građana Niša" i da će "nastaviti da se bori pravnim sredstvima".

"Imamo na raspolaganju žalbe, pišemo ih odmah po zvaničnom objavljivanju odluka Gradske izborne komisije. Međutim, ovog puta podnosimo i krivične prijave. Insistiraćemo na tome da se otkriju počinioci krađe izborne volje građana Niša", kazala je Milutinović.

Pročitajte i ovo: Opozicija u Nišu uložila žalbe sudu na odluke Gradske izborne komisije

Viši sud ima rok od 72 sata da odluči po žalbama opozcije, ali ne može da vraća prigovore Gradskoj izbornoj komisiji na ponovno odlučivanje.

Gradska izborna Komisija ranije je objavila da su na lokalnim izborima 2. juna u Nišu ukupno 30 mandata osvojile četiri opozicione liste - Grupa građana Dragan Milić 16, Biramo Niš 10, Kreni-promeni dva i Ujedinjeni–Nada za Niš dva.

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) je u Nišu dobio 30 od ukupno 61 odborničkog mesta, što mu nije dovoljno za nastavak 12-godišnje vladavine, pa je najavio koaliciju sa Ruskom strankom koja ima jednog odbornika.

Međutim, niška opozicija kaže da je GIK prethodno saopštio da SNS ima 29 mandata i taj rezultat smatra validnim, i optužuje vlast za prekrajanje izborne volje.