Dostupni linkovi

Opozicija u Nišu uložila žalbe sudu na odluke Gradske izborne komisije


Birački spisak, fotografija sa lokalnih izbora u Srbiji, juni 2024.
Birački spisak, fotografija sa lokalnih izbora u Srbiji, juni 2024.

Četiri opozicione partije u Nišu, gradu na jugoistoku Srbije, saopštile su 9. juna da su njihovi pravni timovi predali žalbe Višem sudu, nakon što je Gradska izborna komisija (GIK) odbacila većinu prigovora opozicije.

Milena Vakić iz Grupe građana "Dr Dragan Milić" ocenila je na konferenciji za medije ispred sedišta GIK-a u Nišu da su prigovori opozicije osnovani i da komisija nije primenila pravne propise kako je trebalo.

"Smatramo da GIK nije primenio propise kako zakon nalaže, pa će naše žalbe biti usmerene u tom pravcu. Očekujem od Višeg suda da će primeniti zakon i uvažiti naše žalbe", izjavila je Vakić.

Kako su naveli u niškoj opoziciji, Viši sud bi u naredna 72 sata trebalo da odluči o žalbama.

Predsednica niške Gradske izborne komisije (GIK) u Nišu Danijela Milićević saopštila je 8. juna uveče da je GIK odlučio jednoglasno u vezi devet prigovora opozicije, dok je ostale prigovore većinom glasova odbacila ili odbila.

Pobedu na lokalnim izborima 2. juna u trećem po veličini gradu u Srbiji proglasili su i vladajuća Srpska napredna stranka i opozicija.

Ona nije pojasnila da li je svih 35 prigovora opozicije na birački materijal odbijeno, s tim što je devet odbijeno jednoglasno, a ostali većinom glasova, ili je devet prihvaćeno, a 26 odbijeno.

Na sajtu Republičke izborne komisije objavljena su za sada samo 24 rešenja o odbijanju prigovora opozicije.

Najveći broj prigovora odbijen uz obrazloženje da su "nerazumljivi", a nekoliko rešenja odbijeno je uz obrazloženje da su "nepotpuni" ili "neosnovani".

Članica pravnog tima opozicione koalicije "Biramo Niš" Dragana Milutinović rekla je 8. juna za agenciju Beta da opozicija priprema žalbe na rešenja GIK i da će ih predati Višem sudu u Nišu.


Gradska izborna Komisija ranije je objavila da su na lokalnim izborima 2. juna u Nišu ukupno 30 mandata osvojile četiri opozicione liste - Grupa građana Dragan Milić 16, Biramo Niš 10, Kreni-promeni dva i Ujedinjeni–Nada za Niš dva.

SNS je u Nišu dobio 30 od ukupno 61 odborničkog mesta, što mu nije dovoljno za nastavak 12-godišnje vladavine, pa je najavio koaliciju sa Ruskom strankom koja ima jednog odbornika.

Međutim, niška opozicija kaže da je GIK prethodno saopštio da SNS ima 29 mandata i taj rezultat smatra validnim.

XS
SM
MD
LG