Netanyahu kaže da je sa Iranom već u 'ratu na više frontova'

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, 24. juli 2024.

Izrael je već u "ratu na više frontova" sa Iranom i njegovim saveznicima, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanjahu na sastanku svog kabineta, dok se Sjedinjene Države saveznici spremaju da brane Izrael od očekivanog protunapada i spriječe još destruktivniji regionalni sukob, piše AP.

Tenzije su porasle nakon gotovo deset mjeseci rata u Gazi i nedavnog ubistva Fuad Šukra, komandanta Hezbolaha u Libanu i političkog lidera Hamasa u Iranu Ismaila Hanija.

Iran i njegovi saveznici okrivili su Izrael i zaprijetili odmazdom. Hamas, organizcaija koju Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju terorističkom, saopćio je da je započeo razgovore o izboru novog lidera.


Netanjahu je rekao da je Izrael spreman za svaki scenario. Jordanski ministar vanjskih poslova Ajman Safadi boravio je 4. augusta u rijetkoj posjeti Iranu što je dio diplomatskih napora za izbjegavanje širenja sukoba.

"Želimo da se zaoštravanje okonča", rekao je Safad, dok je Pentagon premjestio značajna sredstva u region.

"Činimo sve što je moguće da osiguramo da ova situacija ne proključa", rekao je zamjenik savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jon Finer za američku televizijsku mrežu ABC.

Pročitajte i ovo: Pregled istorije ubistava koja se pripisuju Izraelu

Libanski pokret Hezbolah i Izrael nastavili su da razmjenjuju vatru duž granice sa Libanom od početka rata.

Hezbolah navodi da mu je cilj ublažavanje pritiska na saveznika Hamasa, koga podržava Iran.

Sve veći broj zemalja, uključujući SAD, poziva svoje državljane da napuste Liban.

Pročitajte i ovo:

Francuska takođe pozvala svoje građane da napuste LibanMinistarstvo vanjskih poslova upozorilo bh. državljane da ne putuju u LibanonSAD apelovale na svoje državljane da napuste Liban zbog straha od sukoba s Izraelom

Ministri vanjskih poslova Grupe sedam vodećih demokracija svijeta (G7) u nedjelju su na online sastanku o Bliskom istoku izrazili "ogromnu zabrinutost" zbog opasnosti od zaoštravanja u tom regionu, prenio je talijanski ministar Antonio Tajani.

Pozivamo sve strane da se odreknu svake inicijative koja bi mogla da ometa put dijaloga i umjerenosti i podstakne dalje zaoštravanje", dodaje se u saopćenju.

Ministri G7 su "ponovili prioritet povoljnog završetka pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca, uz intenziviranje humanitarne pomoći".

Rat u Gazi pokrenuo je Hamasov napad 7. oktobra na Izrael, u kome je ubijeno oko 1.200 osoba uglavnom civila, a oko 250 ljudi je uzeto za taoce.

U masovnoj ofanzivi Izraela koji je uslijedio ubijeno je najmanje 39.580 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze, kojim upravlja Hamas.

Teški zračni napadi i kopnene operacije izazvali su velika razaranja i raselili ogromnu većinu, od ukupno 2,3 miliona stanovnika Gaze.