I tramvaj u izbornoj trci

Do lokalnih izbora u Podgorici, koji će se održati 27. maja 2018. godine, ostalo je još deset dana, pa predizborna kampanja ulazi u završnu fazu. Pored, za izbornu trku uobičajnih optužbi upućenih na račun političkih protivnika, stiče se utisak da se političke partije prosto utrkuju ko će građanima, u zamjenu za glas, više toga da obeća. A obećanja se uglavnom odnose na infrastrukturne objekte i druge sadržaje koje u glavnom gradu Crne Gore niko decenijama nije uspio da izgradi, kao što su: tramvajska linija, zoološki vrt, akva park, stadion, gimnazija i vrtići ali i besplatna legalizacija objekata. Tako se iz vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) ponovo potencira, više puta obećana izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

To je, prema tvrdnjama političkih oponenata, glavno predizborno obećanje DPS u Podgorici poslednjih 15 godina. Nosilac liste DPS „Za dobro građana Podgorice. Pobjednički. DPS – Milo Đukanović“ Ivan Vuković je predstavio plan za razvoj Podgorice i u naselju Konik najavio izgradnju dugo očekivanog kolektora.

„Osim toga želio bih da naglasim značaj projekta izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda, vrijednog preko 50 miliona eura. Za taj projekat je ova gradska uprava stvorila potrebne tehničke i finansijske uslove“, ustvrdio je Vuković i obećao, da će ako dođu na vlast stvarati uslove za izgradnju akva parka i stadiona.

„Istovremeno, radićemo na stvaranju uslova kako bi Podgorica dobila one sadržaje koji joj kao glavnom gradu nezavisne države i buduće članice Evropske unije (EU) i dalje nedostaju. U ovom dijelu grada to se, prije svega, odnosi na projekte izgradnje nacionalnog stadiona i akva parka“, kazao je Ivan Vuković.

Grad kojem nedostaje tramvaj?

Podgoričani imaju neadekvatan gradski prevoz, smatraju u koaliciji „Demokrate-GP URA-Podgorica za 21. vijek", pa su građani prinuđeni da se voze neuslovnim autobusima starim i do 37 godina-konstatovao je Danilo Šaranović kandidat za odbornika. Građanima je ispred te koalicije obećao da će ako dođu na vlast, i ako studija izvodljivosti to potvrdi - Podgorica dobiti tramvaj.

„Nakon što studija izvodljivosti to potvrdi Podgorica će dobiti prvu tramvajsku linju koja će spojiti Tološe sa Starim aerodromom i Konikom“, obećao je Šaranović.

Iz ove koalicije najavljuju još i gradnju: autobuske stanice, podzemne prolaze, nove saobraćajnice ali i zoološkog vrta.

„Nakon što sasvim izvjesno budemo nosioci nove lokalne vlasti odradićemo studiju lokacije i stvoriti neophodne uslove i pretpostavke za izgradnju zoološkog vrta u Podgorici“, obećala je Zdenka Popović ispred koalicije „Bečić –Abazović“.

Iz koalicije Demokratskog fronata i Socijalističke narodne partije (DF i SNP) građanima, između ostalog, obećavaju da će ako dođu na vlast izgraditi zgradu nove gimnazije, obećao je nosilac liste Slaven Radunović:

„Hajde prvo da riješimo da nam djeca ne idu u ribarskim čizmama po ulicama, prigradskih naselja, kad idu u školu... Hajde da naša djeca ne idu u Danilovgrad i Tuzi u gimnaziju nego da omogućimo najboljim đacima da imaju i oni mogućnost ovdje da uče“, kazao je Radunović na jednoj od predizbornih tribina.

I ispred te koalicije Radunović je obećao građanima da će, ako dođu na vlast, omogućiti i potpuno besplatnu legalizaciju objekata u pojedinim podgoričkim naseljima.

„A što se tiče same legalizacije, to znate. Naš plan je da za primarno stanovanje, za ljude kojima je to osnovni objekat za život bude besplatna legalizacija“, Radunović je obećao tokom razgovora sa mještanima jednog od tih naselja, Park šuma Zagorič.

Lokalne teme prioritet: Boris Marić

I dok je svakodnevica mještana pojedinih podgoričkih naselja takva da na posao idu raskopanim ulicama dok čekaju da se konačno asfaltira taj dio puta, ili čekaju da nadležne službe postave poklopce na otvorene šahte u ulicama pored osnovnih škola, dok u Podgorici prema ocjenama nadležnih nedostaju vrtići i drugi objekti neophodni za elementarno uslovan život građana u pojedinim naseljima - postavlja se pitanje koliko građani vjeruju u ova obećanja?

„Trudili su se neki politički subjekti da lokalne teme ili neke lokalne projekte predstave i protežiraju i one su dominirale tokom ove kampanje. Koliko su oni realni ili nijesu realni - to će građani procijeniti dajući im svoj glas na predstojećim izborima“, kazao je nedavno u razgovoru za Radio Slobodna Evropa politički analitičar Boris Marić.

Poslušajte šta o predizbornim obećanjima misle Podgoričani:

Vaš browser nepodržava HTML5

Podgoričani o predizbornim obećanjima