Seks u SSSR-u

Prmocija knjige o seksu na sajmu knjige u Moskvi, septembar 2007.

Ove će godine, negdje u prosincu, biti obilježena 20-a godišnjica kolapsa SSSR-a. Pripremajući u ime našeg radija program za te dane gledam ovih dana u Rigi, glavnom gradu Latvije, dokumentarne materijale koje namjeravamo koristiti.

Među tim snimcima ima jedna zgodna priča o seksu u SSSR-u. Tačnije, seks je tek jedna od onih oblasti života koja je imala dva toka – onaj javni, ideološki i onaj tajni koji su vodili oni koji su se o ideologiji brinuli.

Tako nam je jedan kinooperator ispričao priču kako je vrtio tajne pornografske filmove ljudima iz komunističke nomenklature. Među njima je bio jedan vrlo “revnosni” ideologist koji je svoj radni dan počinjao u 7 sati ujutro u – kino sali. Svaki je dan gledao isti film u kojem se glumica skida do gola, uzima neku maramu i omota se sa njom.

Govorio je kinooperateru da je zadivljen glumičinom akrobatikom!

Jednog dana, ideolog nikako da napusti salu pa ga je kinooperater potražio. Ideolog je umro od – srčanog udara.

Taj dvostruki moral je lako bio vidljiv na ulicama zemalja bivšeg SSSR-a. Dok je zvanična ideologija veličala i zemlju i njen moral svaki će vam muški posjetilac tih zemalja u ono doba reći da je jedna od najjeftinijih stvari koja se mogla najlakše kupiti bio – seks.

Jedan mi je “muški saputnik” ispričao da je za takav jedan trodnevni seks htio svojoj “dami” nešto pokloniti i upitao je šta želi. Kada je čuo da je želja da se kupi knjiga “Majstor i Margarita”, požurio je ushićen u prodavnicu za strance (ta je knjiga tada bila zabranjena u SSSR-u) i za knjigu platio 19 dolara. Kada je, također, ushićen, htio napisati posvetu, “dama” je dreknula “Ne, na crnom tržištu ta knjiga vrijedi malo bogatstvo!”

Ushićenja je nestalo, a ja se sjetih te priče kada sam sinoć otvorio frižider u svojoj hotelskoj sobi. Kao i svaki drugi frizider i ovaj je imao vodu, pivo, wisky… Ali, ovaj je hotelski frižider imao i nešto što nisam vidio nigdje drugo – naime, u ponudi su i kondomi!

Fino piše: 1.50 LAT po komadu ili 3 dolara! Skuplje od coca-cole, vode, sokova!

Valjda je ostala navika još iz vremena SSSR-a kad su vlasti jako dobro znale kako komunistička mladež lako hrli ka hotelskim sobama stranaca pa se brinula za sigurnost jednih i drugih.

Na zidu hotela “Albert” gdje sam odsjeo stoji poruka: “Ako stavite ruke na vrući šporet samo jedan minut činit će vam se kao vječnost. Ako provedete jedan sat sa atraktivnom djevojkom činit će vam se da je sat proletio za minut. To se zove relativnost!”

U liftu stoji 11 poruka, a među njima i ova: “ Ljubav je bolji učitelj od dužnosti!”

Na moja hotelska vrata niko nije pokucao. Fala bogu, SSSR se raspao.