Podgorica ostala bez očekivanog obećanja

MAnders Fogh Rasmussen i Milo Djukanović u Podgorici, Fotografije uz tekst: Savo Prelević

Zvanična Podgorica danas od generalnog sekretara NATO-a Andersa Fog Rasmusena nije dobila jasan signal o sudbini njenog zahtjeva za prijem u akcioni plan za članstvo koji se smatra predvorjem saveza.

Na današnjoj press konferenciji u Podgorici, nakon sastanka sa generalnim sakretarom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom, crnogorski premijer Milo Đukanović je ocijenio kako se Crna Gora nalazi na dobrom putu evropskih i evroatlantskih reformi i dodao kako gaji optimizam kada je u pitanju zahtjev Crne Gore za prijem u akcioni plan za članstvo o kome će se odlučivati početkom decembra u Briselu:

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen, šef crnogrske diplomatije Milan Roćen i ministar odbrane Boro Vučinić
"Naravno, ostaje da i gospodin Rasmusen i ja i ukupna javnost, a posebno zainteresovana crnogorska javnost, sačekamo kraj sastanka. Nijesmo se bavili prejudiciranjem rezultata toga sastanka, ali zaista smatram da ne gajim nerealan optimizam da na kraju svih ovih ocjena o velikoj posvećenosti Crne Gore reformama i velikoj posvećenosti atlantskim i evroatlantskim ciljevima i ocjenama o kvalitetu saradnje između NATO-a i Crne Gore. Smatram da će kao rezultat priznanja i dodatnog podsticaja i dalji napredak ka punopravnom članstvu stići i članstvo u NATO do kraja godine."

Generalni sekretar Rasmusen se, međutim, čuvao bilo kakvih prognoza:

"Veoma sam zadovoljan stanjem i dinamikom odnosa između Crne Gore i NATO-a i veoma cijenim vašu odluku da doprinesete našoj misiji u Avganistanu, i pozdravljam vašu molbu za akcioni plan za članstvo, ali da budem jasan, ja nijesam ovdje došao da bih najavljivao bilo kakvu odluku koja se odnosi na akcioni plan za članstvo. O tome će odlučiti ministri inostranih poslova članica NATO-a iduće nedjelje."


Politika otvorenih vrata


Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović
Rasmusen je pojasnio i osnovne ciljeve svoje posjete:

"Ja posjećujem Crnu Goru i kasnije danas, Bosnu i Hercegovinu, jer želim da nastavim politiku otvorenih vrata NATO-a. Moja je vizija da vidim sve zemlje Zapadnog Balkana integrisane u evroatlantske strukture, odnosno, u Evropsku uniju i NATO. Imajući u vidu burnu istoriju na Balkanu, ja ne mislim da naš evropski projekat može biti završen i u potpunosti zaokružen, dok ne vidimo sve zemlje ovog regiona integrisane u Evropsku uniju i NATO. Moj je san da vidim sve zemlje Zapadnog Balkana da zajedno sarađuju, da zajedno žive i mislim da NATO i Evropska unija predstavljaju jedan izvanredan okvir za bezbjednost i za ekonomski razvoj."


Crna Gora je zahtjev za prijem u akcioni plan za članstvo podnijela u novembru prošle godine, a trenutno je članica Partnerstva za mir i početkom marta bi trebalo da pošalje 32 vojnika koja će se pridružiti NATO snagama u Avganistanu.

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država su do sada u više navrata otvoreno podržali ambiciju Crne Gore da uđe u akcioni plan za članstvo koji se smatra predvorjem NATO-a.