Nastavljamo obuke sa Sjedinjenim Državama, tvrdi Policija Kosova

Fotoarhiv: Pripadnik Policije Kosova

Policija Kosova nastavlja obuke svojih pripadnika u saradnji sa lokalnim i međunarodnim partnerima uključujući Sjedinjene Države, navela je Policija Kosova 26. septembra.

Reakcija dolazi nakon izveštaja nekih medija na Kosovu da su SAD privremeno obustavile obuke Specijalne jedinice Policije Kosova "kao meru sankcionisanja" nakon zatvaranja nekoliko institucija na severu Kosova koje su radile u sistemu Srbije.

Iz Ambasade Sjedinjenih Država u Prištini su 26. septembra za Radio Slobodna Evropa naveli da razmišljaju o nastavku obuke kosovske policije i da trenutno nema odluke.

Takođe su ponovili stav iznet u saopštenju 30. avgusta, u kome se navodi da će postupci Vlade Kosova "uticati na kvalitet i prirodu naše saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i njemu podređenim elementima".

Iz Policije Kosova su naveli da su i ove sedmice nominovali službenike za obuku u Sjedinjenim Državama.

Ističe se da Policija Kosova "ozbiljno shvata izjave Američke ambasade u Prištini vezane za oblast sigurnosti i policijske institucije i da je spremna da preduzme sve što je potrebno za očuvanje partnerstva sa Sjedinjenim Državama.

Američka ambasada u Prištini saopštila je 30. avgusta da Vlada Kosova instrumentalizuje Policiju Kosova za sprovođenje nekoordinisanih akcija.

"Njeni postupci uticaće i na kvalitet i prirodu naše saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i njemu podređenim elementima", navedeno je objavi Ambasade Sjedinjenih Država.

Prethodno su kosovske vlasti zatvorile nekoliko institucija Srbije na severu Kosova uz obrazloženje da "njihovo funkcionisanje ugrožava ustavnost Kosova".

Međunarodna zajednica osudila je te akcije i zatražila da se pitanje funkcionisanja paralelnih srpskih institucija reši u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

Pročitajte i ovo: Pregovarači Srbije i Kosova u Briselu, bez zajedničkog sastanka