Indijski premijer Modi se sastao sa ukrajinskim predsjednikom Zelenskim

Pozdrav Volodimira Zelenskog (L) i Narendre Modija, uoči komemoracije djeci ubijenoj u ruskoj invaziji na Ukrajinu, Kijev, 23. avgust 2024.

Indijski premijer Narendra Modi se sastao sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim, u istorijskoj posjeti u petak, 23. avgusta, tokom koje traži rješenje rata sa Rusijom koji traje već duže od dvije godine.

Modi se zagrlio sa vidno emotivnim Zelenskim, u Palati Marinski u Kijevu, tokom prve posjete bilo kojeg indijskog premijera Ukrajini, prenosi AFP.

Indijski lider je stigao vozom iz Poljske, a Ukrajinska željeznica je preko Facebooka objavila video na kome se vidi Modi na peronu željezničke stanice po dolasku u Kijev.

Vozom u Kijev dolaze sve zvanične delegacije pošto su avioni prizemljeni od početka rata, prije 2,5 godine.

Indijskog premijera Modija pozdravljaju pripadnici indijske zajednice u Kijevu, Ukrajina, 23. avgusta 2024.

Modi sebe vidi kao mogućeg mirotvorca između Moskve i Kijeva.

Ipak, njegova posjeta stiže u dramatičnom trenutku u dvoipogodišnjem sukobu, kada diplomatsko rješenje djeluje dalje nego ikad.

Naime, u toku je veliki upad kijevskih snaga u ruskoj regiji Kursk, dok moskovske trupe napreduju u istočnoj Ukrajini, te tvrde da su prethodnih sedmica zauzele više gradova i sela.

"Nijedan problem ne može biti riješen na bojnom polju", rekao je Modi u srijedu u Poljskoj, uoči posjete Ukrajini.

Indija, naveo je, podržava "dijalog i diplomatiju da bi se mir i stabilnost obnovili što je prije moguće".

Iz njegovog kabineta je saopšteno da ima namjeru da sa Zelenskim razgovara o izgledima za mirno rješenje aktuelnog ukrajinskog sukoba.

Ipak, nije najjasnije da li Modi može biti efikasan pregovarač, obzirom na to da gaji dobre odnose sa ruskim predsjednikom, Vladimirom Putinom, sa kojim se sastao u Moskvi tokom jula, za šta je pretrpio kritike.

Indija pokušava da održi delikatnu ravnotežu između Rusije i zapadnih zemalja, kojima nastoji da se približi da bi se suprotstavila Kini, svom regionalnom rivalu.

analiza Modi u Kijevu u nastojanju da balansira nakon posete Moskvi