Dostupni linkovi

Modi u Kijevu u nastojanju da balansira nakon posete Moskvi


Indijski premijer Narendra Modi rukuje se s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim na samitu Grupe sedam u Japanu, 20. maj 2023.
Indijski premijer Narendra Modi rukuje se s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim na samitu Grupe sedam u Japanu, 20. maj 2023.

Indijski premijer Narendra Modi posetiće Ukrajinu u petak, 23. avgusta, u okviru putovanja koje se smatra diplomatskim balansiranjem nakon njegovog sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi početkom prošlog meseca, što je izazvalo nezadovoljstvo u Kijevu i na Zapadu.

To je prva poseta jednog indijskog lidera Ukrajini otkako je proglasila nezavisnost 1991.

Sjedinjene Države su bile posebno zabrinute zbog Modijeve dvodnevne posete Rusiji jer Nju Delhi vide kao važan stub u svojoj strategiji obuzdavanja sve samopouzdanije Kine.

Indijski analitičari kažu da je glavni razlog Modijevog dolaska u Kijev kontrolisanje štete zbog posete Moskvi 8. i 9. jula, koja se poklopilo sa smrtonosnim ruskim raketnim napadom na dečiju bolnicu u Kijevu što je izazvalo oštru međunarodnu osudu.

Prekorevši Kremlj, Modi je rekao tada da je smrt nevine dece "srceparajuća", ponavljajući stav Indije da se politički problemi ne mogu rešavati "na bojnom polju".

Što je još važnije, Modijevu posetu Ukrajini treba posmatrati kao deo multipolarne spoljne politike Indije koja ima za cilja osiguranje njene "strateške autonomije".

U postizanju tog cilja, Nju Delhi vodi delikatnu politiku hodajući po tankoj liniji da bi ojačala bezbednosno partnerstvo sa Zapadom - kao što je formiranje grupe Kvod (Quad) u kojoj su pored Indije i Australija, Japan i SAD - kao bedem protiv ključnog rivala Kine.

Istovremeno, Indija održava istorijski tople odnose sa Rusijom, oslanjajući se na uvoz oružja i nafte po sniženoj ceni.

Zbog toga je zauzela neutralan stav ne osuđujući ali ni ne odobravajući rusku invaziju na Ukrajinu, navodeći da sukob treba rešavati dijalogom i diplomatijom.

Nju Delhi strahuje da bi, ako osudi Rusiju i pridruži se zapadnim sankcijama protiv nje, to udaljilo Kremlj od njega i dodatno približilo Kini i Pakistanu, glavnim indijskim rivalima.

Na isti način, Indija ne želi da otuđi Ukrajinu, već se pozicionira kao nepristrasna zainteresovana strana.

U svom pažljivo osmišljenom balansiranju, Modi je odbio da preuzme ulogu posrednika u cilju okončanja rata, objavio je Blumberg (Bloomberg), pozivajući se na izvor bliske indijskoj vladi.

Istovremeno, Nju Delhi je pristao da prenosi poruke između Putina i Zelenskog, navode pomenuti izvori.

Sa ukrajinske tačke gledišta, Indija ima ključnu ulogu u pridobojanju najvažnijih država sa takozvanog Globalnog juga da ostanu neutralne prema ratu ili podrže Kijev.

Modi i Zelenski su se sastali u junu na marginama samita G7 u Italiji. Od početka rata više puta su razgovarali telefonom.

Osim razgovora o geopolitici, koji će se odvijati u kontekstu nedavnog upada Ukrajine u Kursku oblast u Rusiji, lideri dve zemlje bi trebalo da se fokusiraju i na proširenje ekonomske saradnje.

Bilateralna trgovina između Indije i Ukrajine dostigla je 3,3 milijarde dolara u finansijskoj godini 2021-2022, prema indijskom ministarstvu spoljnih poslova, što je delić u odnosu na 65 milijardi dolara trgovinske razmene između Indije i Rusije.

Ukrajina želi da ojača ekonomske veze sa Indijom, posebno u poljoprivredi, vazduhoplovstvu, farmaceutskoj i industrijskoj sferi, rekao je Zelenski ranije ove godine.

Zauzvrat, Indiji su potrebni proizvodi iz namenske industrije Ukrajine, posebno avioni i brodski motori.

Modijeva poseta Ukrajini mogla bi da izazove negativnu reakciju Rusije na isti način kao što je njegova poseta Moskvi razgnevila Vašington.

Izazov za indijsku diplomatiju je da izbalansira svoje privatne poruke kako bi ublažila zabrinutost obe zemlje, a istovremeno da predstavi posetu kao novu, hrabru inicijativu, istakao je Šaši Tarur (Shashi Tharoor), bivši indijski ministar i diplomata.

"Ako uspe u tome, to bi bio geopolitički trijumf. Ako ne, to bi moglo da nanese neprocenjivu štetu globalnom položaju Indije“, smatra Tarur.

Pre Ukrajine, Modi odlazi u četvrtak, 22. avgusta, u Poljsku, blisku saveznicu Ukrajine, što je prva poseta jednog indijskog lidera Varšavi posle više od 40 godina.

XS
SM
MD
LG