Microsoft kaže da je Rusija još 'agresivnija' u sajber prostoru

Brad Smith, arhivska fotografija iz 2017. godine

Američki tehnološki gigant Majkrosoft rekao je da ruski sajber napadi postaju još "agresivniji" i upozorio da bi Moskva mogla da produbi saradnju sa američkim protivnicima u sajber prostoru, što će znatno otežati sprečavanje upada.

Hakeri iz ruske Spoljne obavještajne agencije (SVR) se više ne isključuju iz kompjuterskog okruženja nakon što budu otkriveni, već udvostručuju, što dovodi do "borbe prsa u prsa" u sajber prostoru, tvrdi Brad Smith, potpredsjedavajući i predsjednik Microsofta, koji bi trebao svjedočiti 13. juna u Komitetu za domovinsku sigurnost Predstavničkog doma.

Komitet je objavio transkript Smithove izjave date tom komitetu 12. juna.

može vas zanimati i ovo Apple ulazi u svijet vještačke inteligencije

Smith je u izjavi rekao da Microsoft vjeruje da SVR sada omogućava svojim vrhunskim inženjerima da ono što nauče tokom dana u kriminalnim ransomware operacijama na kojima rade iskoriste tokom svog slobodnog vremena za finansijsku dobit, kao način da ih zadrže.

"Ovo stvara začarani krug koji jača aktivnosti nacija-država i ransomwar aktivnosti", napisao je Smith u izjavi.

Smith će se obratiti Komitetu o planovima Microsofta za jačanje sigurnosti nakon uspješnih upada ruskih i kineskih državnih igrača. Rekao je da bi se bliža saradnja između Rusije, Kine, Sjeverne Koreje i Irana na geopolitičkoj sceni mogla ponoviti u sajber prostoru.

"Ovo je ozbiljno na više nivoa. Jedna je stvar upustiti se u sajber borbu sa četiri odvojena protivnika, nacionalne države, ali sasvim drugi scenario ako dvije ili sve četiri ove zemlje rade u tandemu", napisao je u svom svjedočenju.

On je rekao da svaka od tih nacija ima svoje snage i slabosti kada su u pitanju sajber sposobnosti i da bi kroz saradnju mogle poboljšati međusobnu efikasnost.

"Nažalost, ovo je kuda budućnost vjerovatno ide", napisao je.

Smith je rekao da je "nezakonita i agresivna sajber aktivnost dostigla visok nivo" i da su državni akteri sofisticiraniji i bolje opremljeni nego ikad. On je rekao da Microsoft svake sekunde detektuje skoro 4.000 napada baziranih na lozinkama na svoje klijente.

On je pozvao na oštrije odgovore takvim zemljama, izricanjem odgovarajućih kazni, rekavši da one trpe malo posljedica za svoje postupke.