Dostupni linkovi

Apple ulazi u svijet vještačke inteligencije


Apple prodavnica u Njujorku, 4. januar 2024.
Apple prodavnica u Njujorku, 4. januar 2024.

Apple je uskočio u trku sa kompanijama koje širokim masama donose generativnu umjetnu inteligenciju, najavljujući u ponedeljak 10. juna, mnoštvo funkcija dizajniranih da popune uređaje iPhone, iPad i Mac.

U potezu koji dolikuje kompaniji poznatoj po svojoj marketinškoj sposobnosti, tehnologija umjetne inteligencije koja dolazi kao dio besplatnih ažuriranja softvera kasnije ove godine, promoviše se kao "Apple Intelligence".

Dok pokušava da ostavi pečat na trenutno najmodernije područje tehnologije, Apple je tokom svoje Svjetske konferencije za programere i developere prećutno priznao da mu je potrebna pomoć da uhvati korak sa kompanijama poput Microsofta i Google-a, koje su se pojavile kao rani lideri na polju vještačke inteligencije, pišu svjetski mediji.

Davanje kredibiliteta vještačkoj inteligenciji

Gotovo dvije godine nakon što je OpenAI pokrenuo ugrađivanje umjetne inteligencije u uređaje, Apple uskače u trku objavivši planove da tehnologiju ponudi korisnicima iPhone-a kojih, širom svijeta, ima više od milijarde.

Apple je na dvosatnoj prezentaciji u Silicijskoj dolini najavio da će sistem za njihove uređaje dati prioritet porukama i obavještenjima i ponudiće alate za pisanje koji su sposobni da čitaju i sugerišu šta su korisnici napisali u e-porukama, bijeleškama ili tekstu, pored velike nadogradnje za virtuelnog asistenta Siri.

Apple-ovi planovi da ponudi vještačku inteligenciju u svojim iPhone uređajima predstavlja sljedeći korak u uvođenja ove tehnologije za potrošače, napisao je New York Times, napominjući da bi Apple mogao učiniti više od bilo koje druge kompanije u davanju kredibiliteta kritikovanoj tehnologiji zbog zabrinutosti da je sklona greškama i da bi mogla povećati, ionako veliki problem dezinformacija na internetu.

Nove karakteristike na Apple uređajima bi takođe mogle pomoći da se smiri zabrinutost da je proizvođač iPhone-a zaostao za svojim najvećim rivalima u zagrljaju tehnološke industrije vještačke inteligencije. Vrijednost drugih tehnoloških kompanija, kao što su Microsoft i Nvidia, porasla je zbog njihovih agresivnih planova u vezi umjetne inteligencije. Ranije ove godine, Microsoft je svrgnuo Apple sa trona kao najvrijedniju tehnološku kompaniju na svijetu.

Ugovor Apple-a sa OpenAI, mladom kompanijom iz San Franciska, koja već ima partnerstvo sa Microsoftom, je još jedan indikator da ona postaje vodeći developer tehnologije vještačke inteligencije.

Nadogradnja virtualnog pomoćnika

Apple se oslanja na ChatGPT, koji je napravio start-up OpenAI iz San Franciska, kako bi, često nespretnog virtuelnog asistenta Siri učinio pametnijim i korisnijim.

"Sve ovo prevazilazi vještačku inteligenciju, to je lična inteligencija i to je sledeći veliki korak za Apple", rekao je izvršni direktor Tim Cook, prenosi agencija Associated Press (AP).

Izvršni direktor kompanije Apple na godišnjoj konferenciji developera u Kupertinu, Kalifornija, 10. juni 2024.
Izvršni direktor kompanije Apple na godišnjoj konferenciji developera u Kupertinu, Kalifornija, 10. juni 2024.

Dostupna neobavezna varijanta ChatGPT za Siri biće besplatna za korisnike iPhone-a kao i drugih Apple proizvoda kada se ugradi u narednu generaciju Apple operativnih sistema. Oni koji su pretplaćeni na ChatGPT bi trebalo da mogu jednostavno da sinhronizuju postojeće naloge kada koriste iPhone i trebalo bi da dobiju naprednije funkcije od korisnika koji ga koriste besplatno.

Osim što dozvoljava da Siri iskoristi ChatGPT-ovo skladište znanja, Apple svom virtuelnom asistentu, koji je pokrenut 2011. godine, daje opsežnu preobrazbu dizajniranu da ga učini privlačnijim i svestranijim, iako i trenutno obrađuje oko 1,5 milijardi upita dnevno.

Kada Apple ove jeseni objavi besplatna ažuriranja softvera koji pokreće iPhone i njegove druge proizvode, Siri će signalizirati prisustvo treptajućim svjetlima duž ivica ekrana. Na osnovu prezentacija od ponedeljka, moći će da se nosi sa stotinama novih zadataka, uključujući mogućnost prisluškivanja uređaja trećih strana.

Kritike branše i pad na tržištu

Tim Cook, izvršni direktor Apple-a, na otvaranju Svjetske konferencije programera rekao je da će ovaj potez dovesti proizvode njegove kompanije "na novi nivo". Međutim, došlo je do hladne reakcije tržišta, jer je vrijednost Appleov-ih akcija pala za 1,91 posto u ponedeljak, 10. juna, na dan objave, piše BBC.

Partnerstvo nije pozdravio ni Elon Musk, vlasnik Tesle i platforme X, koji je zaprijetio da će zabraniti iPhone uređaje u svojim kompanijama zbog "bezbjednosti podataka". "Apple nema pojma šta se zapravo dešava kada predaju vaše podatke OpenAI-ju", napisao je Musk na X-u. "Puštaju vas niz vodu", dodao je. Apple nije odgovorio na njegove navode.

Tehnološki gigant se suočio sa pritiskom da uvede nove funkcije vještačke inteligencije u svoje proizvode nakon što su ih neki od rivala uspješno usvojili.

Nakon što ga je u januaru Microsoft pretekao kao najvrjedniju kompaniju na svetu, Apple je ponovo početkom juna skrajnuo proizvođač čipova Nvidia.

Ben Wood, glavni analitičar istraživačke firme CCS Insight, rekao je za BBC da, iako bi Apple-ov novi personalni sistem vještačke inteligencije "treba da pomogne u smirivanju nervoznih investitora", njegova ChatGPT integracija može otkriti i stvoriti dublje probleme za kompaniju. "Možda ovo znači da Apple priznaje svoja ograničenja s obzirom da će se ChatGPT pokrenuti u trenutku kada Siri više nije u mogućnosti da pomogne korisniku."

Očekivanja investitora i potrošača

Godinama je Apple izbjegavao da koristi akronim AI (artificial intelligence) kada je govorio o svojim proizvodima. Međutim, procvat generativne vještačke inteligencije, koji je pokrenula start-up kompanija OpenAI krajem 2022. godine, bila je najveća priča u tehnološkoj industriji u posljednje vrijeme, piše CNBC.

Proizvođač čipova, kompanija Nvidia na tržištu je kapitalizirala više od tri milijarde dolara, a došlo je do velike promjene prioriteta u Microsoftu, Google-u i Amazonu, koji se svi utrkuju da dodaju naprednu tehnologiju u svoje osnovne usluge, investitori i kupci sada žele da vide šta proizvođač iPhone-a ima da ponudi.

Investitori su nagradili kompanije koje pokazuju jasnu strategiju i viziju integracije vještačke inteligencije. Nvidia, primarni proizvođač procesora za vještačku inteligenciju, utrostručila je svoju cijenu dionica u protekloj godini. Microsoft, koji agresivno ugrađuje OpenAI u svoje proizvode, porastao je za 28 posto u prošloj godini. Apple je porastao samo za devet posto u istom periodu, a druge dvije kompanije su ga nadmašile po tržišnoj kapitalizaciji.

Privatnost je takođe ključno pitanje, a svi će vjerovatno željeti da znaju kako Apple može da primijeni tehnologiju gladnu podataka bez ugrožavanja privatnosti korisnika, napisao je CNBC, napominjući da je upravo uspješna zaštita privatnosti bila okosnica i centralna tačka marketinga kompanije više od pola decenije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG