Meta upozorila da je blokirala hakere povezane sa Iranom uoči predsedničke kampanje u SAD

Kompanija Meta je upozorila 24. avgusta 2024. na pokušaj hakovanja povezan sa Iranom uoči predsedničkih izbora u SAD-u. Ilustrativna fotografija

Kompanija Meta je upozorila da je uoči američke predsedničke kampanje otkrila pokušaj hakovanja povezan sa Iranom uz pomoć aplikacije za razmenu poruka WhatsApp.

Google i Microsoft ranije su otkrili slične pokušaje koje su povezali sa Iranom.

Nalozi na WhatsApp-u slali su poruke kojim se pretvraju da su tehnička podrška za AOL, Google, Yahoo ili Microsoft, navodi se u objavi na Meta blogu.

"Ova zlonamerna aktivnost je nastala u Iranu i pokušano je da se cilja na pojedince u Izraelu, Palestini, Iranu, Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji", saopštila je Meta.

Dodaje se da "izgleda da je ova aktivnost bila fokusirana na političke i diplomatske zvaničnike i druge javne ličnosti, uključujući neke povezane sa administracijama predsednika Džoa Bajdena i bivšeg predsednika Donalda Trampa".

Pročitajte i ovo: Političke kampanje u SAD sve skuplje. Ko finansira?

Nalozi uključeni u napad su blokirani, navedeno je iz te kompanije.

U ponedeljak su tri američke obaveštajne i bezbednosne agencije saopštile da Iran stoji iza nedavnog hakovanja usmerenog na Trampovu predsedničku kampanju i optužile Teheran da pokušava da utiče na izbore 2024.

OpenAI je prošle nedelje saopštio da je uklonio grupu ChatGPT naloga koji se koriste za kreiranje sadržaja za "tajnu operaciju iranskog uticaja".

Predsednički izbori u SAD-u održaće se 5. novembra.

Bivši predsednik SAD-a Donald Tramp prihvatio je nominaciju kao kandidat republikanaca, dok je potpredsednica Sjedinjenih Država Kamala Harris 23. avgusta zvanično prihvatila nominaciju i održala govor kao kandidatkinja Demokratske stranke za Belu kuću.

Izvor: AFP