Šest utisaka izborne pobede Fidesa i Orbana

"Ostvarili smo toliko veliku pobedu da se vidi s Meseca, a svakako se vidi i iz Brisela", rekao je mađarski premijer Viktor Orban posle ubedljive izborne pobede njegove stranke Fides 3. aprila 2022.

Piše: Andy Heil

Viktor Orban i njegova stranka Fides ostvarili ubedljivu pobedu na izborima u Mađarskoj, u nedelju, 3. aprila.

Zbog komplikovanog sistema glasanja u zemlji, brojke će se verovatno neznatno promeniti tokom ove nedelje.

Ipak, najverovatnije će desničarski vladajući Fides imati dvotrećinsku većinu u sledećem sazivu parlamenta, što će mu omogućiti da neometano vlada, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Pročitajte i ovo: Orban pobedio na izborima u Mađarskoj

Posmatrači su bili iznenađeni ubedljivom pobedom pošto su predizborne ankete sugerisale tesnu trku. Čak i dok su još brojani glasački listići s izbora na kojima je izašlo oko 70 odsto od osam miliona mađarskih birača s pravom glasa, margina pobede i drugi faktori su verovatno dali razlog za zabrinutost tih posmatrača.

"'Ukradeni izbori' impliciraju da je neko prekršio sva pravila. A, znate, ono u čemu je Orban tako dobar jeste da smišlja pravila koja su mu potrebna da pobedi", rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) nekoliko sati posle zatvaranja birališta Kim Lejn Šepel (Lane Scheppele), profesorka s Prinstona i autorka uticajnog dela "The Rule of Law and the Frankenstate".

Sa biračkog mjesta u mjestu Bujak, oko 80 kilometara sjeverno od glavnog grada Budimpešte, u nedelju 3. aprila 2022.

Šest utisaka s mađarskih izbora:

1. Mnogo veća pobeda nego što se očekivalo

"Ostvarili smo toliko veliku pobedu da se vidi s Meseca, a svakako se vidi i iz Brisela", rekao je Orban u svom pobedničkom govoru.

Većina predizbornih anketa je ukazivala na razliku između Fidesa i ujedinjene opozicije između četiri i sedam odsto, uglavnom u korist Fidesa.

To je velika razlika pod bilo kojim uslovima. Smatra se da Fides dodatno favorizuju i prekrojene izborne jedinice i jednokružni kombinovani sistem.

Viktor Orban, premijer Mađarske, pozdravlja pristalice na skupu u Budimpešti nakon zatvaranja birališta 3. aprila 2022.

Rano u noći između 3. i 4. aprila, preliminarni rezultati sugerisali su da je Fides možda već imao 136 od 199 mesta u parlamentu, što bi mu omogućilo dvotrećinsku većinu koja mu omogućava da menja ustav i svaki zakon koji poželi.

Pored toga, izgleda da je nova desničarska partija Moja otadžbina, koja je potencijalni saveznik Fidesa i za koju se smatra da je nagrizla biračku bazu desničarske opozicione partije Jobik, osvojila još sedam mesta.

"Ovo je potpuni šok", rekla je Šepel, koji je godinama u Mađarskoj proučavala postkomunističke ustavne procese. "Mislim da se niko ne bi iznenadio pobedom Fidesa. Ono što je potpuno šokantno je veličina pobede."

Ankete u Mađarskoj nisu uvek tačne, čak su i poznate po tome koliko su pristrasne. Međutim sa 98 odsto prebrojanih glasačkih listića, Fides bi trebalo da pobedi u 88 od 106 okruga po jednokružnom većinskom sistemu.

Fides vodi i na glasanju za partijske liste s oko 53 odsto u odnosu na opozicionu koaliciju Ujedinjeni za Mađarsku s 35 odsto. "Nijedna anketa to nije registrovala", rekla je Šepel. "Ankete nikada nisu toliko promašile".

Pročitajte i ovo: Čak i u 'Fideszovom selu' mještani nespokojni uoči ključnih izbora

Raspodela poslaničkih mesta će se izvesno neznatno promeniti kad pristignu glasački listići iz ambasada i takozvanog "bliskog inostranstva". Međutim, Fides već ima "preveliku prednost" koja ne može nestati, rekla je Šepel.

2. Neravnopravni uslovi

Mađarska opozicija se konačno udružila. Ipak, čak ni ujedinjena opozicija nije dorastao rival šampionu "iliberalne" vlade koji je od 2010. imao tri uzastopna mandata s totalnom dominacijom.

Za to vreme, Orban je promenio ustav i ključne aspekte izbornih zakona, dok je konsolidovao kontrolu koju su njegovi saveznici imali nad skoro svim glavnim medijima u zemlji.

Gotovo po svim procenama, opozicija je bila bolje organizovana nego na bilo kojim drugim izborima poslednjih godina.

Peter Marki-Zaj, lider Udružene opozicije, na biračkom mesttu Hodmezovasarhelyi oko 200 kilometara južno od Budimpešte, 3. aprila 2022.

Pod zastavom Ujedinjeni za Mađarsku, opozicija je uspela da prošle godine organizuje interne izbore na kojima je izabrala Petera Marki-Zaja (Marki-Zay), malo poznatog gradonačelnika čiji su konzervativni koreni pomogli u odbijanju Orbanovih napada u kulturnom ratu. Na kraju, u noći posle izbora uz Marki-Zaja, dok je održao govor u kojem je priznao poraz, bila je samo njegova porodica.

Nigde na vidiku nije bilo njegovih saveznika iz opozicije.

Marki-Zaj čak izgleda da će izgubiti u svom okrugu s oko 12 odsto. On je rekao da ujedinjena opozicija "priznaje pobedu" Fidesa, uprkos "prevarama" i "ispiranju mozga" koje su sproveli Fides i njemu prijateljski mediji, što je dovelo do "neravnopravne borbe".

"Da su ovi izbori bili demokratski i slobodni, naravno, i dalje osporavamo", dodao je Marki-Zaj.

Koalicone snage okonale su izbornu kampanju za mađarske parlamentarne izbore skupom u Budimpešti 2. aprila 2022.

Ujedinjeni za Mađarsku činili su Mađarska socijalistička partija, Demokratska koalicija, bivši ekstremistički desničarski pokret Jobik, liberalna Mađarska zelena stranka, zeleni Dijalog za Mađarsku i centristički pokret Momentum.

Šepel je primetio da je medijski pejzaž kojim dominira Fides otežao Marki-Zaju i njegovim saveznicima da prenesu svoju poruku biračima.

Umesto da rezultate opozicije opiše kao neuspeh, Šepel je rekla: "Mislim da vam to govori da moraju da igraju u neravnopravnim uslovima."

3. Orbanovi neprijatelji se umnožavaju

Orban se odmah hvalio: "Najbolje pobeđujemo kada su svi zajedno protiv nas".

On je naveo "velike međunarodne centre moći i organizacije", što je aluziju na poznate Orbanove protivnike poput Evropske unije ili Džordža Sorosa (George).

I naravno, Orban je nastavio je da predstavlja Marki-Zaja kao marionetu Ferenca Đurčanja (Gyurcsany), bivšeg mađarskog premijera čije je liderstvo urušilo levicu 2010. godine.

Dženifer Mekoj (Jennifer McCoy), gostujuća istraživačica na Institutu za demokratiju Centralnoevropskog univerziteta sa Državnog univerziteta Džordžija u Atlanti, ukazala je da je "snažno negativno strančarenje... koje vidimo u polarizovanim zemljama" živo i zdravo u Mađarskoj.

"Ljudi više glasaju protiv drugog kandidata nego za svog kandidata", rekla je ona na okruglom stolu.

Pročitajte i ovo: Orban prvi lider iz EU na listi 'neprijatelja slobode medija'

Orban je takođe spomenuo ukrajinskog predsednika Voldimira Zelenskog, koji je prošlog meseca prozvao mađarskog lidera po imenu zbog njegove nevoljnosti da se pridruži saveznicima iz NATO-a i EU u pomaganju snabdevanja Ukrajine oružjem pošto je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju pre šest nedelja.

Orban je u izbornoj noći Zelenskog opisao kao "protivnika".

Mudžtaba Rahman, generalni direktor za Evropu u konsultantskoj kući Evroazijska grupa (Euroasia Group), predvideo je da će "ogromna pobeda dodatno ohrabriti Orbana" da se suprotstavlja Evropskoj uniji generalno i "levo-liberalnom razmišljanju", posebno ako je uneto u evropske konzervativne partije.

"Još više zabrinjava", rekao je Rahman, "on će osećati slobodu da se još više sprijatelji s Vladimirom Putinom i drugim istočnim autokratama".

"Ukratko, Brisel bi trebalo da se spremi za nove nevolje, jer će sve ono što mu je ranije bilo gnusno kod mađarskog samoglavog premijera sada sigurno biti intenzivirano barem narednih nekoliko meseci – ali po svemu sudeći, naredne četiri godine", rekao je Rahman.

Vaš browser nepodržava HTML5

Orbanova 'gulaš' demokratija

4. Moguće nepravilnosti na glasanju

"Izgleda kao je izborima legalno manipulisano", rekla je Šepel dok su pristizali prvi rezultati.

"Tako Orban radi", dodao je. "Sve što mu treba on čini legalnim".

Dok je pobeda Fidesa praktično zagarantovana, specifični brojevi i obrasci – i dokazi o nepravilnostima – još bi mogli da se pojave.

Marki-Zaj je u svom govoru upozorio: "Da su ovi izbori bili demokratski i slobodni, naravno, i dalje osporavamo".

Pristalice opozicionih snaga iščekuju izborne rezultate pod vedrim nebom u Budimpešti, 3. aprila 2022.

Pored sistema glasanja i drugih prednosti koje u suštini traže od opozicije da pobedi Fides s četiri do pet odsto razlike kako bi zbacila Orbana, analitičari su upozorili na rizik od "glasačkog turizma".

Novi zakon dozvoljava biračima unutar i van zemlje da se registruju u bilo kom okrugu koji izaberu. Ta promena bi mogla da omogući da se glasači usmeravaju ili čak prebacuju na mesta gde su razlike male, upozorili su stručnjaci.

To takođe možda predstavlja udarac jednom od najvećih dostignuća opozicije – njenoj mogućnosti da odredi zajedničke kandidate u svakoj od 106 izbornih jedinica u zemlji.

Mađarima je zakonski zabranjeno da budu izborni posmatrači. Opozicija je ipak uspela da regrutuje oko 20.000 volontera da budu prisutni ispred biračkih mesta u takozvanom projektu Čist glas.

Na društvenim mrežama su bile deljene slike kombija koji dovoze grupe glasača na biračka mesta što ukazuje na organizovano prebacivanje glasača. Čist glas je podelio takve video snimke na svojoj Fejsbuk (Facebook) stranici.

Šepel je rekla da izgleda da je Fides prikupio 300.000 novih glasača. "A pitanje je: ko su 300.000 novih glasača koji nisu glasali prošli put", rekla je ona.

Pročitajte i ovo: Orban kaže da Mađarska neće mijenjati migracijsku politiku uprkos presudi EU

Takve nepravilnosti bi narednih dana mogle privući pažnju mađarskih izbornih vlasti. Međutim, Šepel je rekla da je Nacionalna izborna kancelarija pod novim rukovodstvom koje se smatra "značajno bližim" Fidesu nego što je to bio slučaj na prethodnim izborima.

"Ovo je nešto što ćemo morati da vidimo", rekla je Šepel.

Misija stranih posmatrača je u punom obimu na terenu u Mađarskoj.

Drugi put u svojoj istoriji, OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) tražila je punu posmatračku misiju u jednoj članici EU, usled zabrinutosti zbog potencijalne izborne prevare, pristrasnosti medija i korišćenja državnih resursa.

5. Glasanje u senci rata

Orbanov odgovor na invaziju i četiri miliona izbeglica koje beže iz Ukrajine bila je nevoljna osuda upada na teritoriju susedne zemlje i pridruživanje sankcijama Zapada, ali i odlučno odbijanje da direktno pomogne saveznicima u EU i NATO da obezbede oružje i sličnu pomoć Ukrajini i snagama ujedinjenim iza predsednika Volodimira Zelenskog.

Orban je godinama pažljivo negovao bliske diplomatske i trgovinske veze s Moskvom i Putinom, između ostalog uvozom energenata.

Pročitajte i ovo: Orban i Putin kao inspiracija za balkanske lidere

Dok su u februaru vladale velike tenzije u odnosima Zapada s Moskvom zbog desetina hiljada ruskih vojnika na granicama Ukrajine, Orban je otišao u Soči na sastanak s Putinom, posle kojeg je izašao s dogovorom o uvozu dodatnih zaliha prirodnog gasa iz Rusije.

Analitičari krive sve veće oslanjanje na rusku energiju i višegodišnje sporove s Kijevom oko pitanja etničkih Mađara u Ukrajini za njegov uzdržan stav o ratu.

"Mađarsko društvo se potpuno preokrenulo u vezi s ratom", rekla je za RSE politička analitičarka Andrea Sabo (Szabo).

Moguće je da je Orbanova nekonfrontirajuća pozicija o ratu, koja bi mogla da omogući nastavak dotoka gasa, više u skladu s prosečnim glasačem u Mađarskoj.

"Iznenađuje što se smatra da je prejaka podrška Kijevu, a ne Moskvi, izgleda veći politički rizik", napisala je uoči izbora Žužana Veg (Zsuzsana Vegh) za Alijansu za obezbeđenje demokratije, instituciju Nemačkog Maršalovog fonda.

Pročitajte i ovo: Mađarska optužila Ukrajinu da želi da se meša u predstojeće izbore

6. Poslednja odbrana mađarske demokratije?

"U poslednje vreme smo čuli mnogo besmislica o tome da li u Mađarskoj postoji demokratija", rekao je državni sekretar Zoltan Kovač (Zoltan Kovacs) na skupu u izbornoj noći u prestonici. "Mađarska demokratija u poslednjih 12 godina nije oslabljena već je ojačana".

Konzervativni tink-tenk iz Budimpešte, Centar za osnovna prava, ocenio je da je glasanje 3. aprila "najznačajniji događaj mađarske demokratije u eri posle tranzicije od komunizma".

Izbori jesu bili istorijski, ali, kako kritičari sugerišu, iz pogrešnih razloga.

Pre verovatnog novog mandata, Orban je već na vlasti 16 od protekle 24 godine.

Pročitajte i ovo: Orbanizacija Evrope

To je jasno upozorenje, kažu oni.

"To su istorijski izbori koji označavaju kraj demokratije, a ne procvat", rekla je Šepel. "Kada vlada monopolizuje moć medija, kada vlada postavlja sva pravila, kada vlada koristi svaki aspekt vlasti da kupi birače, kada to funkcioniše, to nije 'Triput ura za demokratiju'".

Ona je rekla da se "osvajanje još jedne dvotrećinske većine uprkos tome može objasniti samo monopolizacijom svih ključnih stvari za izbore".

Mekoj se slaže. "Mislim da je važno da svi oni koji veruju u demokratiju pažljivo posmatraju zemlje i lidere kako postepeno nagrizaju demokratiju i učvršćuju se na vlasti", rekla je Mekoj. "To je postepen proces. I zato se često ignoriše, sve dok ne postane veoma dobro ukorenjen, kao u ovom slučaju."

Ekstremno prekrajanje izbornih jedinica, nemogućnost opozicije da pristupi medijima, neregulisano finansiranje kampanje i korišćenje javnih sredstava u korist kandidature Orbana bili su važni faktori, smatra Mekoj.

"Ovi izbori su bili gotovo nepobedivi za svakog protivnika, s obzirom na strukturne prednosti koje je Fides već sebi napravio", rekla je Mekoj.