Dostupni linkovi

Mađarska optužila Ukrajinu da želi da se meša u predstojeće izbore


Viktor Orban
Viktor Orban

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto optužio je vlasti Ukrajine da pokušavaju da se mešaju u izbore u Mađarskoj koji će biti održani u nedelju, 3. aprila.

U video obraćanju na društvenim mrežama Sijarto je naveo da postoji "stalna koordinacija između mađarske levice i predstavnika ukrajinske vlade" i da Ukrajina pokušava da utiče na izbore u korist koalicije opozicionih partija.

Dodao je i da je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dimitri Kuleba kontaktirao ukrajinskog ambasadora u Budimpešti kako bi razgovarao o tome "kako bi Ukrajina mogla da utiče na izbore u Mađarskoj", na kojima se trenutni premijer Viktor Orban bori za četvrti uzastopni mandat.

Kuleba je odbacio te navode rekavši ukrajinskim medijima da se Ukrajina nikada nije mešala u unutrašnja pitanja Mađarske, posebno ne pred izbore.

Mađarska je, za razliku od većine saveznika u Evropskoj uniji odbila da snabdeva Ukrajinu oružjem ili da dozvoli njegovo prebacivanje preko njenih granica.

Vlada u Budmpešti se takođe aktivno protivila uvođenju sankcija na uvoz ruskih energenata, tvrdeći da bi to duboko oštetilo njenu ekonomiju.

Ova politika podstakla je predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da 25. marta uputi direktan apel mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji se smatra najbližim saveznikom Kremlja u Evropskoj uniji.

"Želim da budem iskren, jednom zauvek. Morate sami da odlučite sa kim ste", rekao je Zelenski obraćajući se Orbanu tokom video razgovora sa liderima EU.

Tokom 12-ogodišnje vladavine, Orbanova vlada je uspostavila jake ekonomske i diplomatske veze sa Rusijom i produbila zavisnost Mađarske od ruskih fosilnih goriva.

Orbanova desničarska partija Fides vodila je kampanju kao garant mira i bezbednosti Mađarske, dok rat besni u susednoj Ukrajini, lažno optužujući opozicione stranke da žele da uvuku Mađarsku u sukob.

XS
SM
MD
LG