Makron obećao produbljivanje veza Pariza i Londona nakon sastanka sa Starmerom

Starmer (L) i Makron u razgovoru prilikom dolaska britanskog premijera na sastanak sa francuskim predsjednikom u Jelisejskoj palati, Pariz, 29. avgust 2024.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je obećao da će produbiti veze sa Velikom Britanijom po pitanjima odbrane, bezbjednosti, migracija i energetike, nakon sastanka sa britanskim premijerom Kirom Starmerom (Keir) održanom u Parizu, 29. avgusta.

Starmer i Makron su se "složili o značaju daljeg jačanja i širenja bliske veze između Britanije i Francuske u narednim mjesecima", naveo je portparol britanske Vlade, te je takođe dogovorena i bliska saradnja na pitanjima onesposobljavanja ruta za krijumčarenje migranata, i povećana razmjena obavještajnih podataka.

Starmerovom dolasku u Pariz, gdje je prisustvovao otvaranju Paraolimpijskih igara u srijedu, prethodila je posjeta Njemačkoj, gdje su se on i kancelar Olaf Šolc (Scholz) dogovorili o saradnji na sporazumu koji bi pokrivao razna pitanja, od odbrane, do trgovine.

Pročitajte i ovo: Jačanje veza EU i Velike Britanije, ali Brexit ostaje

Njegovo putovanje u dvije najznačajnije članice EU, Njemačku i Francusku, je dio obećanja koje je dao nakon pobjede na izborima 4. jula, da će poboljšati britanske odnose sa evropskim saveznicima pogoršane u godinama nakon Bregzita, te da će podstaći ekonomski rast.

Makron i Starmer su takođe razgovarali o potrebi deeskalacije situacije na Bliskom istoku, te ponovili svoj poziv za momentalni prekid vatre u Gazi između Izraela i Hamasa, organizacije koju SAD i EU smatraju za terorističku.

Složili su se i da je od ključnog značaja nastavak podrške za Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije, da bi se obezbijedila odbrana i sigurnost Kijeva, ali i evropskog kontinenta u cjelini.

Obojica lidera su se već sastali na marginama NATO samita u julu, te na samitu Evropske političke zajednice u Blenhajm palati u Engleskoj, a takođe su i telefonski razgovarali 9. avgusta.

Izvor: Reuters