Dostupni linkovi

Jačanje veza EU i Velike Britanije, ali Brexit ostaje


Njemački kancelar Olaf Scholz (desno) i britanski premijer Keir Starmer na zajedničkoj konferenciji za medije u Berlinu, 28. avgust 2024.
Njemački kancelar Olaf Scholz (desno) i britanski premijer Keir Starmer na zajedničkoj konferenciji za medije u Berlinu, 28. avgust 2024.

Britanski premijer Keir Starmer u srijedu, 28. avgusta je odbacio mogućnost ponovnog pridruživanja Evropskoj uniji (EU) kada se sastao sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu.

Tokom dvodnevne posjete Evropi, Starmer je rekao da želi da "resetuje" odnose Velike Britanije sa EU, što ne znači poništavanje Brexita ili ponovni ulazak na jedinstveno tržište ili carinsku uniju. Međutim, novi pristup znači "bliži odnos na više frontova", rekao je britanski premijer na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Scholzom.

Starmer i Scholz su se dogovorili o ugovoru između Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke koji bi rezultirao "dubljim vezama u oblasti nauke, tehnologije, razvoja, ljudi, biznisa, kulture" i "podsticanja" bilateralnih trgovinskih odnosa.

Sporazum takođe uključuje akcioni plan za borbu protiv ilegalne migracije. Međutim, Starmer je isključio "šemu mobilnosti mladih" koja bi omogućila mladim Evropljanima da dobiju radne vize u Velikoj Britaniji i obrnuto.

Njegov konzervativni prethodnik Rishi Sunak je čekao 18 mjeseci prije svoje inauguracione posete Berlinu u aprilu ove godine. Tada su Sunak i Scholz dogovorili zajedničku deklaraciju o produbljivanju saradnje u oblastima bezbjednosti i odbrane.

Dvojica političara lijevog centra već su se dva puta lično sastala otkako je Starmer preuzeo dužnost početkom jula, na samitu NATO-a u Vašingtonu i na Samitu Evropske političke zajednice u Engleskoj.

Britanija je napustila Evropsku uniju 2020. godine, ali je, kao i Njemačka, članica NATO saveza, G7 grupe industrijskih demokratija i G20 grupa najvećih svjetskih ekonomskih sila.

Izvor: dpa
XS
SM
MD
LG