Pens u Crnoj Gori, posjeta značajna za Zapadni Balkan

Vaš browser nepodržava HTML5

Svečani doček za Pensa u Podgorici

Potpredsjednik Sjedinjenih država Majk Pens (Mike Pence) sa suprugom Karen sletio je na podgorički aerodrom danas kasno popodne, a dočekao ga je crnogorski premijer Duško Marković sa suprugom Natom.

Pens i Marković su se zadržali nekoliko minuta u razgovoru, a potom pozdravili počasnu Gardu Vojske Crne Gore, nakon čega su intonirane američka i crnogorska himna.

Visoki gosti su dalje otišli u hotel Hilton koji je kompletno rezervisan za američke zvaničnike i pratnju.

Američka delegacija predvođena potpredsjednikom Pensom u Crnoj Gori ima najviši stepen obezbjeđenja, što je bilo vidljivo i na samom dočeku. O bezbjednosti brine preko 300 američkih pripadnika bezbjednosnih službi i pripadnici crnogorske tajne i javne policije. Policija obezbjeđuje centar grada i okolinu hotela „Hilton“ koji su blokirani za automobile i pješake. Trasa od aerodroma Podgorica do hotela „Hilton“ okićena je crnogorskim i američkim zastavama. Pensovu posjetu prati preko 150 akreditovanih novinara iz zemlje i svijeta.

Vaš browser nepodržava HTML5

Podgorica spremno dočekuje potpredsjednika SAD

U večernjim satima premijer Marković je bio domaćin svečane večere u čast američkog potpredsjednika, kojoj su prisustvovali i predsjednici države i Skupštine, Filip Vujanović i Ivan Brajović, kao i šef diplomatije i ministar odbrane Srđan Darmanović i Predrag Bošković.

Potpredsjednik Pens je na svečanoj večeri u Vili Gorica pohvalio hrabrost Crne Gore da se suprodstavi ruskom pritisku:

„Zahvaljujem vam na tome što ste domaćin sjutrašnjeg Samita Jadranske povelje i na vodećoj ulozi koju Crna Gora ima odbrani stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana. Vaša hrabrost, posebno u fazi ruskog pritiska nadahnjuje svijet i ja vam čestitam na tome. Za naš savez i za naše prijateljstvo, da bude sve dublje i dublje, za još bliže odnose naroda Crne Gore i Amerike u nezavisnosti i slobodi“, poručio je Pens.

Zvanični dijalog američkog potpredsjednika Pensa sa premijerom Markovićem planiran je za srijedu kada će biti održan i Samit lidera zemalja regiona u okviru Američko-jadranske povelje. Tema Samita je – bezbjednost regiona.

Svečana večera u čast Majka Pensa

Kako je najavljeno iz Vlade, u radu Samita će, na poziv predsjednika vlada Crne Gore Duška Markovića i Makedonije koja trenutno predsjedava Poveljom, Zorana Zaeva, učestvovati i premijeri Hrvatske, Albanije, Slovenije i Srbije, Andrej Plenković, Edi Rama, Miroslav Cerar i Ana Brnabić, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i predsjednik Kosova Hašim Tači.

Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija i Crna Gora su članice Američko-jadranske povelje dok Srbija, Kosova i Slovenija, imaju status posmatrača. Nakon Samita, potpredsjednik Pens će se sastati sa premijerima zemalja regiona, što je najavljeno iz kabineta srpske premijerke Ane Brnabić.

Američko-jadranska povelja je osnovana 2003. pod pokroviteljstvom SAD sa ciljem da koordinira aktivnosti podrške zemljama aspirantima za članstvo u NATO.

Zvanični boravak prvog saradnika američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), potpredsjednika Majka Pensa, smatra se istorijskim i jednim od najvažnijih događaja od obnove crnogorske nezavisnosti.

Premijer Marković je uoči posjete ocijenio da je za Crnu Goru to "istorijski trenutak i nesumnjiv znak snažne podrške partnerstvu naše države sa vodećom zemljom svijeta".

Zastave Crne Gore i Sjedinjenih Država, Podgorica

Posjeta potpredsjednika Majka Pensa Crnoj Gori je višestruko značajna i za čitav region, ocjenio je za Radio Slobodna Evropa bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac.

Lukovac smatra da se u čitavom regionu Balkana odvija veliki rivalitet između, ne samo SAD i Rusije, već su prisutne i nove sile poput Kine i Turske koje imaju takođe interes i koje ulažu značajne napore u region Zapadnog Balkana.

"Posjeta potpredsjednika Pensa bi mogla da znači da su SAD spremne da doprinesu i pomognu zemljama Zapadnog Balkana da očuvaju svoj kurs prema Evropskoj uniji, prema NATO takođe... i da im pomogne u suprotstavljanju negativnim aspektima prisustva i uticaja drugih sila koje ne bi bile sretne sa takvim izborom zemalja Zapadnog Balkana", saopštio je Lukovac.

Jake mjere obezbjeđenja oko hotela "Hilton"

Supruga potpredsjednika SAD-a Karen Pens tokom posjete Crnoj Gori će obići Skadarsko jezero i upoznati sa lokalnim pčelarskim biznisom.

Najviši američki zvaničnik dolazi u Crnu Goru, nakon posjete Estoniji i Gruziji, u sklopu četvorodnevne evropske turneje sa cljem podrške američkim saveznicima.