Porodica Mahse Amini u kućnom pritvoru na drugu godišnjicu njene smrti

Radnje u Saghezu, rodnom mjestu Mahse Amini, zatvorene su na drugu godišnjicu njene smrti 15. septembra 2024.

Izvori bliski porodici Mahse Amini rekli su za Radio Farda da su "[sigurnosne snage] opkolili njihov dom" u Sagezu i spriječili ih da napuste kuću.

Izvor je rekao da je porodica dobila poziv iz Ministarstva obavještajnih službi u kojem im je rečeno da ne izlaze iz kuće.

Izvor je takođe rekao da su mogli čuti helikoptere kako lete iznad Sageza.

Pročitajte i ovo: Pet iranskih aktivistica osuđeno na 20 godina zatvora

Pritisak dolazi na drugu godišnjicu smrti Mahse Amini u pritvoru, što je dovelo do protesta protiv establišmenta širom Irana.

Aminin otac, Amjad Amini, rekao je prošle sedmice za Radio Farda da porodica ima pravo i da se nada da će obilježiti godišnjicu ako to dozvole vlasti.

U protekla dva dana navodno je uhapšeno i nekoliko članova porodica poginulih u državnom suzbijanju protesta.

Bilo je i izvještaja o aktivistima i porodicama ubijenih koje su pozvale vlasti, posebno u iranskom Kurdistanu.

Fondacija zatvorene iranske dobitnice Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi (Mohammadi) saopštila je 15. septembra da su 34 zatvorenice u Iranu stupile u štrajk glađu u znak obeležavanja dve godine od početka protesta zbog smrti Mahse Amini.

"Danas, 15. septembra 2024. godine, 34 političke zatvorenice u zatvoru Evin štrajkovale su glađu u znak sećanja na drugu godišnjicu pokreta 'Žena, život, sloboda' i ubistva Mahse (Jina) Amini", objavila je fondacija Narges Mohamadi na svojoj veb stranici.

Fondacija nije dala detalje niti naznačila koliko bi štrajk glađu mogao da traje, ali je rekao da su žene želele da "pokažu solidarnost sa narodom Irana koji protestuje protiv opresivne politike vlade".

Mohamadi (52) decenijama vodi kampanju za ljudska prava u Iranu, a poslednjih 20 godina je sa prekidima bila u zatvoru. Osuđivana je pet puta od marta 2021. godine i trenutno služi kaznu od 12 godina zatvora zbog "širenja propagande" protiv Islamske republike.

Pročitajte i ovo: Učesnik iranskih krvavih studentskih protesta iz 1999. kaže da je represija danas još gora

Smrt 22-godišnje Amini nakon izvještaja o premlaćivanju i zlostavljanju kada ju je pritvorila policija za moral, zbog navodnog kršenja pravila oblačenja izazvala je masovne proteste širom zemlje, što je bio bunt zbog zlostavljanja službenika i postupanja prema ženama u zemlji.

Nakon što je umrla poslije nekoliko dana kome u septembru 2022., kombiji u kojima su bile policijske snage ozloglašene po snažnom provođenju "zakona o hidžabu" privremeno su nestali sa ulica, dok su demonstranti širom Irana mjesecima organizirali svakodnevne proteste.

Vlasti su tvrdile da je umrla zbog zdravstvenih problema, ali njena porodica i svjedoci na mjestu hapšenja rekli su da ju je policija pretukla i da je umrla od posljedica zadobijenih povreda.

Gnjev je doveo do pokreta koji je postao poznat kao "Žene, život, sloboda" za koji Iranci kažu da je ostavio neizbrisiv trag javnog prkosa zemlji, a posmatrači kažu da predstavlja jednu od najvećih prijetnji islamskoj vladi od revolucije 1979. godine.