Lukašenko pomilovao 30 zatvorenih opozicionih aktivista

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pomilovao je 30 osoba osuđenih za učešće u protestima, javila je u petak, 16. avgusta, državna novinska agencija Belta.

Saopšteno da je Lukašenko pomilovao 14 žena i 16 muškaraca.

"Neki od njih su teško bolesni, zatim u godinama za penziju". U saopštenju predsedničke kancelarije se dodaje da su svi pomilovani "priznali krivicu, iskreno se pokajali za ono što su uradili i posvetili se načinu života poštujući zakon".

Saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je na vlasti tri decenije, Lukašenko je 2020. godine koristio policiju i snage bezbednosti da uguši masovne proteste nakon izbora za koje su ga opozicija i Zapad optužili da su bili namešteni.

Pročitajte i ovo: 'Baćka', talac sistema koji je sam stvorio

Poslednjih meseci desetine dobitnika Nobelove nagrade pridružile su se pozivima Lukašenku da oslobodi pritvorene tokom tih demonstracija. Grupe za ljudska prava kažu da u Belorusiji ima oko 1.400 političkih zatvorenika.

Lukašenko je početkom jula pustio grupu od 18 zatvorenika, uključujući Rihora Kastusioua, opozicionog veterana koji boluje od raka.

Pročitajte i ovo: Bjeloruski političar Ryhor Kastusyou pušten na slobodu prema zakonu o amnestiji

Lukašenko je prošlog meseca pomilovao Nemca Rika Krigera, osuđenog na smrt zbog optužbi za špijunažu, koji je potom bio deo velike razmene zatvorenika Sjedinjenih Država i Rusije.

Izvor: Reuters i AFP