Hotel Sveti Stefan otvoren samo za turistički obilazak

Iako je premijer Crne Gore Dritan Abazović u maju objavio da je postignut dogovor o otvaranju Svetog Stefana, u tom gradu-hotelu 7.jula, na dan kada je najavljeno njegovo otvaranje, nema gostiju, a restorani i drugi ugostiteljski sadržaji nisu otvoreni.

Moguće ga je jedino organizovano obići u jednoj od šest tura dnevno, za koju karta košta 25 eura po osobi. Djeca do 12 godina imaju besplatan ulaz. Broj posjetilaca po grupi je ograničen na najviše deset odraslih osoba i četvoro djece.
 

Ugostiteljski objekti i poslovni prostori na prilazu grad-hotelu takođe ne rade.

Nema naznaka da će se otvarati Nobu restoran iz najpoznatijeg lanaca japanske kuhinje na svijetu čiji je jedan od vlasnika Robert de Niro, a koji je na Svetom Stefanu otvoren 2016. godine.

I poznati višedecenijski brend lokalne i mediteranske kuhinje "Pod maslinom" je zatvoren.
 

Desna svetostefanska plaža je namijenjena gostima hotela, ali je dostupna i za sve one koji žele da plate 200 eura dnevno za plažni mobilijar - 180 eura za dvije ležaljke i suncobran, te još deset odsto za servisnu uslugu.

Plaža sa lijeve strane svetostefanske rive je kategorisana kao javno - porodično kupalište, tako da je na jednoj njenoj polovini ulaz slobodan. 

 

Još skuplje je iznajmljivanje plažnog mobilijara na plaži hotela Miločer, koji košta 220 eura. Za sada nema propratnih ugostiteljskih sadržaja.

Kako je za RSE saopšteno iz Javnog preduzeća Morsko dobro, koje gazduje crnogorskom obalom, Adriatic Properties je platio godišnju naknadu za zakup hotelskih plaža ukupno 77,5 hiljada eura, bez PDV-a.
 

Nadležni u Vladi i ministarstvu, kao i zakupac, nisu odgovorili na pitanje RSE da li će, i kada, biti otvoren hotel Miločer, koji ima šest eksluzivnih apartmana i dvije vile. Osim obezbjeđenja i vozila snabdijevanja, nema znakova da u hotelu borave i turisti.


 

I dok je na prethodne dvije hotelske plaže moguć pristup svima koji mogu da plate ekskluzivan ugođaj, prilaz Maloj plaži u Miločeru, koju neki nazivaju Kraljičinom plažom, imaju samo hotelski gosti. Kapija je otvorena, ali vas ljubazni član obezbjeđenja opomene ako pokušate da uđete na plažu. Spa centar u njenom neposrednom zaleđu je zatvoren.
 

Dogovor o otvaranju ekskluzivnih hotela, koji su predmet arbitraže pred sudom u Londonu, prati veo tajne.

Od kada je u maju premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović objavio da je dogovor postignut, ni Vlada, ni resorno ministarstvo, ni zakupac nisu objavili o kakvom konkretno dogovoru je riječ. Svi upiti RSE o tome su ostali bez odgovora sa svih tih adresa.

Mještanin Krsto Rađenović kaže za RSE "da je pompezna najava otvaranja Sv. Stefana podvala" jer navodi da nisu ispoštovani zahtjevi dijela mještana da sve plaže budu bezuslovno dostupne.

Na pitanje da li se mogu očekivati novi protesti građana, kaže da će "vjerovatno u nekom momentu napraviti plan kako bi došli do našeg cilja".
 

Među onima koji daju prednost ekskluzivnom nad masovnim turizmom je mještanin Zago Mitrović, koji je u turizmu i ugostiteljstvu preko četiri decenije.

"Zatvorio bih ga (hotel) tako da i 'tica tamo ne može uljeć, nego samo gost koji ima para. Ne može neko ko plaća sobu hiljadu eura dnevno da leži na ligeštul, a ja da mu prodajem krofne i žito na Sv. Stefanu", kaže Mitrović za RSE.

A to, kako dodaje, traže mještani koji iznajmljuju apartmane i reklamiraju se turistima sa "imaš plažu džabe na Sveti Stefan". Navodi da su se ranije privatni apartmani u toj oblasti iznajmljivali 200-300 eura, a sada za deset-petnaest eura.

"To sve diktira Sv Stefan. Bez grad-hotela se ovdje sve svodi na pokušaj da se zaradi pet eura da bi se prezimila zima. Je li to budućnost turizma?", pita se Mitrović.
 

Zakupac hotela Adriatic Properties i operater Aman Resort su zatvorili hotele Sveti Stefan i Miločer pred sezonu 2021. godine jer, kako su naveli, više nisu mogli da garantuju privatnost svojim gostima.

Tome je prethodilo nekoliko protesta dijela mještana i čelnika budvanske vlasti iz Demokratskog fronta (DF), Demokrata i pokreta URA, koji su srušili ogradu koja je vodila ka plaži.

Oni su tražili bezuslovan pristup zakupljenim hotelskim plažama, koje su decenijama bile za goste tih skupih hotela i one koji su mogli da plate više od stotinu eura dnevno za plažni mobilijar.

Dio mještana i lokalna vlast su se protivili još jednom poslu Adriatic Propertisa - izgradnji nekretnina u kompleksu novog hotela vrijednog 70 miliona eura.

Adriatic Properties je tužio državu Crnu Goru i vlasnika hotela preduzeće "Sveti Stefan hoteli" arbitražnom sudu u Londonu, a tuženo preduzeće je uzvratilo kontratužbom.

Najpoznatiji crnogorski turistički brend sa hotelima Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža je dat u zakup 2007. godine singapurskoj hotelskoj kompaniji Aman Resorts na 30 godina, što je kasnije produženo na 42 godine.

Taj ugovor kasnije preuzima firma Adriatic Properties grčkog biznismena Petrosa Statisa, a Aman Resorts ostaje u poslu kao hotelski operater.

Hoteli su u većinskom vlasništvu Vlade, a uknjiženi su na akcionarsko društvo “Sveti Stefan hoteli“.

Pogled na Sveti Stefan, Budva, Crna Gora