Bačena bomba u blizini nekadašnje paralelne općine u Leposaviću

Ilustrativna fotografija

Kosovska policija je saopćila 31. avgusta da je nakon ponoći bačena eksplozivna naprava u Leposaviću u blizini zgrade u kojoj se ranije nalazila općina koja je funkcionirala u sistemu Srbije.

U policijskom saopćenju navodi se kako se sumnja da je eksplozivna naprava bila šok bomba.

"Nema dojava o ozlijeđenima, dok istragu o ovom slučaju provode nadležne policijske jedinice", naveli su iz Policije Kosova.

Do ovog incidenta na sjeveru Kosova dolazi dan nakon što je policija u četiri općine provela akciju zatvaranja paralelnih institucija.

Ministar lokalne uprave Kosova Elbert Krasniqi rekao je 30. avgusta da su Kosovski okrug Mitrovica, paralelna Općina Mitrovica, paralelna Općina Zvečan, paralelna Općina Zubin Potok i paralelna Općina Leposavić zatvorene.

Ovu akciju kritizirala je međunarodna zajednica, ocijenivši je da je riječ o nekoordiniranoj akciji.

Pročitajte i ovo: O'Brien: Kurti da zaustavi nekoordinirane akcije koje negativno utječu na naše partnerstvo

Ranije ove godine, kosovske vlasti zatvorile su sedam drugih paralelnih srpskih općina u drugim dijelovima zemlje, kao što su Prizren, Peć, Suha Reka, Istok, Klina, Orahovac i Dragaš.

Vlada Kosova je u više navrata ponovila da nastoji uspostaviti red i zakon, posebno na sjeveru Kosova gdje većinski žive Srbi, gašenjem paralelnih srpskih institucija.

Četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru, Sjevernu Mitrovicu, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, vode albanski gradonačelnici od maja prošle godine, kada su preuzeli dužnost na lokalnim izborima koje je bojkotirala srpska većina.

Pročitajte i ovo: KFOR na mostu u Mitrovici raspoređuje 'dodatna privremena sredstva za potrebe obuke'

Na Kosovu postoje općine, javna poduzeća, vrtići, osnovne i srednje škole i javni univerziteti koje izravno financira Vlada Srbije, a nalaze se u gradovima i mjestima u kojima živi srpska zajednica.

Prema zakonima na Kosovu, ove institucije su ilegalne.

Kosovo i Srbija su 2013. godine u dijalogu za normalizaciju odnosa u Bruxellesu postigli dogovor o ukidanju paralelnih institucija, no taj dogovor još nije u potpunosti proveden.

Vaš browser nepodržava HTML5

'Daleko od normalizacije' – sever Kosova nakon povlačenja dela policije