Le Pen i Salvini u savezu s Orbanovim Domoljubima za Europu

Viktor Orban i Marine Le Pen na samitu konzervativnih stranaka u Varšavi, 4.12.2021.

Krajnje desna stranka Marine Le Pen ulazi u savez sa strankom mađarskog premijera Viktora Orbana u Europskom parlamentu, dan nakon što je pretrpjela poraz na francuskim izborima, javlja AFP.

Matteo Salvini, koji vodi talijansku Ligu, signalizirao je u ponedjeljak na X da se i ona sprema pridružiti, pozdravljajući formiranje Domoljuba za Europu kao "odrednicu za promjenu budućnosti Europe", piše AFP.

"Oformit ćemo novu skupinu s 84 parlamentarca iz 12 država, stvarajući treću najveću skupinu u Europskom parlamentu. Predsjedatelj će biti Francuz ako se svi slože," rekao je europarlamentarac Jean-Paul Garraud iz Nacionalnog okupljanja (RN) za Reuters.

Orbanov glasnogovornik Zoltan Kovacs saopćio je na X-u, da "Domoljubi za Europu nastavljaju rasti kako se Nacionalni skup Marine Le Pen pridružuje".

Uz RN, nova grupacija postaje treća najveća snaga u Europskom parlamentu, iza konzervativne Europske pučke stranke (EPP) predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, te Socijalista i demokrata.

Pročitajte i ovo: Šta očekivati od mađarskog predsedavanja EU narednih pola godine?

Objava je uslijedila dan nakon što su francuski birači potisnuli protuimigrantsko Nacionalno okupljanje na treće mjesto na parlamentarnim izborima, unatoč anketama i glasovanju u prvom krugu koji su sugerirali da je na putu da bude prva stranka u Francuskoj po broju glasova.

Francuski ljevičarski Novi narodni front došao je na vrh, ali s nedovoljnim brojem za formiranje zakonodavne većine.

RN je najveća komponenta grupe Domoljubi Europe, s 30 zastupnika. Također ova stranka imala financijske i ideološke veze s Rusijom, prema kojoj je Orban i dalje prkosno prijateljski raspoložen.

Pročitajte i ovo: Neuspeh krajnje desnice na izborima, ali Francuska ostaje duboko podeljena

Stranke krajnje desnice imale su dobre rezultate u nekoliko zemalja na izborima za Europski parlament prije mjesec dana. RN je pobijedio centristički tabor francuskog predsjednika Emmanuela Macrona tolikom razlikom da je šef države bio prisiljen raspisati prijevremene izbore.

Ali u zakonodavnom tijelu EU-a, krajnja desnica ostaje podijeljena.

Do sada su najveća frakcija bili Europski konzervativci i reformisti, kojima je dominirala stranka Braća Italije premijerke Georgije Meloni, koja je ublažila svoj prijašnji euroskepticizam.

Druga glavna skupina bila je stranka Identitet i demokracija, nad kojom je RN držao vlast i koja je zauzela više anti-EU stav.

Mađarski Fidesz, koji je napustio EPP 2021. neposredno prije nego što je trebao biti izbačen, tražio je saveze za promicanje svoje nacionalističke i populističke politike.

Orban je 30. juna najavio formiranje Domoljuba za Europu. Austrijska krajnje desna Slobodarska stranka (FPOe) i centristički ANO bivšeg češkog premijera Andreja Babisa odmah su se prijavili.

Pročitajte i ovo: Orban sklopio savez s austrijskim i češkim nacionalističkim strankama

Pet drugih stranaka - Stranka za slobodu (PVV) nizozemskog protuislamskog vođe Geerta Wildersa, portugalska ekstremno desna stranka Chega, španjolski Vox, Danska narodna stranka i flamanski nacionalistički pro-nezavisni Vlaams Belang - naknadno su se pridružile.