Vučić nakon sastanka sa Zelenskom: Srbija spremna da pruži pomoć Ukrajini

Vaš browser nepodržava HTML5

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa suprugom ukrajinskog predsednika Olenom Zelenskom 13. maja izjavio da je Srbija spremna "da pruži pomoć u vidu neophodnih sredstava za one kojima je to danas najviše potrebno", i poželeo "da se mir što pre vrati u svaki dom".

On je na svom Instagram profilu napisao da se zahvalio Zelenskoj na poseti i jačanju veza sa Srbijom u "teškim vremenima".

"Razgovarali smo o kulturnim vezama između naših naroda, kao i o humanitarnim pitanjima, a posebno o potrebama najugroženijih kategorija stanovništva i dece, koja su najranjivija u svakom sukobu", napisao je Vučić.

Sa Olenom Zelenskom je 12. maja u Srbiju doputovao i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro (Dmytro) Kuleba, koji se takođe susreo sa Aleksandrom Vučićem. Sastanku je prisustvovala i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić.

To je prva poseta visokog ukrajinskog zvaničnika Srbiji od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Poseta dolazi desetak dana nakon formiranja nove Vlade Srbije u kojoj sede i proruski ministri. Srbija je podržala teritorijalni integritet Ukrajine, ali odbija da se pridruži zapadnim sankcijama Rusiji.

'Međusobno poštovanje teritorijalnog integriteta'

Dmitro Kuleba se sastao sa premijerom Milošem Vučevićem, predsednicom parlamenta Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem.

Premijer Vučević je preneo Kulebi da je Srbija posvećena poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta svake države članice Ujedinjenih nacija, uključujući i Ukrajinu.

Iz Vlade Srbije je saopšteno da su premijer Miloš Vučević i ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba razgovarali o aktuelnoj bezbednosnoj i političkoj situaciji u svetu i mogućnostima ekonomske saradnje dveju zemalja u tim okolnostima.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba započeo je seriju susreta sa zvaničnicima Srbije sastankom sa premijerom Milošem Vučevićem

"Otvoreni smo za prijateljske razgovore o svim pitanjima i na svim nivoima", rekao je premijer Vučević i zahvalio sagovorniku na tome što je pomenuo humanitarnu pomoć koju je Srbija poslala ukrajinskom narodu.

Kuleba je, prema saopštenju Vlade Srbije, rekao da je njegov dolazak poruka da ima prostora da se odnosi dveju zemalja dodatno učvrste.

"Srbija i Ukrajina imaju mnogo različitog, ali isto tako i zajedničkog i zato je moguće da zajedno gradimo budućnost u mnogim oblastima", poručio je ministar spoljnih poslova Ukrajine.

Kuleba je nakon sastanka sa srpskim šefom diplomatije Markom Đurićem saopštio da Ukrajina i Srbija ostaju dosledne međusobnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Sa ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem razgovarao sam o načinima razvoja bilateralne saradnje. Đurić je izrazio podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Ja sam uzvratio u pogledu Srbije", napisao je Kuleba na platformi X.

Ukrajina nije priznala Kosovo koje je 2008. proglasilo nezavisnost od Srbije.

Vučić: Ambasador Srbije se uskoro vraća u Kijev

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je nakon sastanka sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom da će se ambasador Srbije, u kratkom periodu, vratiti na svoju dužnost u Kijev.

Vučić je na Instagramu naveo da je dogovoreno unapređenje bilateralnih odnosa, sa željom da se uskoro organizuje ekonomski forum između privrednika dveju zemalja.

"Razgovarali smo i o evropskom putu obeju zemalja i nasušnoj potrebi uspostavljanja mira", dodao je Vučić.

On je naveo i da je ministru Kulebi ukazao i na "probleme sa kojima se Srbija suočava, posebno na međunarodnom planu".

Olena Zelenska sa Tamarom Vučić na konferenciji o mentalnom zdravlju

Supruga ukrajinskog predsednika Olena Zelenska je drugog dana posete Beogradu prisustvovala otvaranju konferencije o mentalnom zdravlju koja se održava pod pokroviteljstvom Tamare Vučić, supruge predsednika Srbije, preneo je Tanjug.

Pročitajte i ovo: Prva dama i šef diplomatije Ukrajine u poseti Srbiji

Olena Zelenska je podsetila da je Tamara Vučić redovno dolazila na kijevski Samit prvih dama i gospode i da je bila jedna od prvih gošća na ovom samitu još 2021.

"A i prošle godine je bila na ovom sastanku u Kijevu. Zaista posetiti Kijev u ovako teškim vremenima predstavlja i znak podrške i ja joj se zahvaljujem u ime svih Ukrajinaca", navela je Zelenska.

Pročitajte i ovo: Supruga predsednika Srbije na samitu u Kijevu, razgovarala sa Zelenskim

Zelenska je poručila da svaka katastrofa i svaki rat izaziva efekte koji utiču na ljude u svim delovima planete.

"Svaka katastrofa i svaki rat izazove efekat poput krugova i vodi do svih delova planete", rekla je Zelenska na otvaranju konferencije.

Tamara Vučić je izjavila da su na prošlogodišnjem samitu prvih dama i gospode u Kijevu odškrinuta vrata dijalogu o mentalnom zdravlju.

"Pozivamo sve pojedince koji brinu za društvo, za budućnost svoje dece i čovečanstva, da u mesecu maju, koji jeste mesec mentalnog zdravlja, hrabro progovorimo, odgovorno skrenemo pažnju, saosećajno ohrabrimo i dobrovoljno pomognemo", poručila je Vučić.

Prvog dana posete Olena Zelenska i Tamara Vučić su obišle Biblioteku grada Beograda i srednjevekovnu tvrđavu Kalemegdan.

Kako je objavljeno na Instagram profilu Zelenske, ona je u Biblioteci grada Beograda posetila arheološko nalazište sa izložbom "Rimska dvorana", kao i "Ukrajinsku policu", kutak biblioteke sa ukrajinskim knjigama koji je osnovan pod njenim patronatom.

Ona je takođe prisustvovala potpisivanju sporazuma o saradnji između univerziteta u Beogradu i Kijevu, navedeno je.

Supruga ukrajinskog predsednika Olena Zelenski (desno) sa suprugom predsednika Srbije Tamarom Vučić u društvu ministara spoljnih poslova dve zemlje Dmitrom Kulebom i Markom Đurićem tokom posete Beogradu, 12. marta 2024.

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić napisala je 12. maja na platformi X da joj je drago što ima priliku da, nakon njene posete Kijevu septembra prošle godine i učešća na trećem Samitu prvih dama i gospode, u Beogradu ugosti Olenu Zelenski.

Zelenska i Kuleba stigli su u posetu Srbiji deset dana nakon što je izabrana nova Vlada koju prati kontroverza vezana za imena dvojice ministara bliskih Rusiji, zbog čega je Beograd i ranije bio izložen kritikama EU i SAD.

Reč je Aleksandru Vulinu, proruskom potpredsedniku vlade i bivšem šefu obaveštajne službe koji je pod američkim sankcijama. Takođe i o Nenadu Popoviću, ministru bez portfelja, sa političkim i poslovnim vezama u Rusiji, koji je takođe sankcionisan od strane SAD.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sreo se sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim tri puta od početka ruske agresije i to tokom međunarodnih foruma u inostranstvu, a poslednji put na regionalnom sastanku u Tirani u februaru.

Pročitajte i ovo: Vučić i Zelenski imali 'dobar i otvoren' razgovor u Atini

Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, što uključuje i poluostrvo Krim koji je Rusija anektirala još 2014. godine. Međutim, iako je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU) Srbija nije uskladila svoju spoljnu politiku sa politikom Brisela i nije se pridružila sankcijama Rusiji.

Srbija je od 2022. godine prihvatila hiljade ukrajinskih izbeglica, poslala humanitarnu pomoć Ukrajini i obećala pomoć u deminiranju zemlje i u njenim posleratnim naporima za obnovu.