Podnesena krivična prijava protiv Dodika

Nova vlada Njemačke predložila EU da uvede sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH.

Udruženja "Žene žrtve rata" i Institut za istraživanje genocida Kanada, podnijeli su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH zbog, napada na ustavni poredak BiH.

U saopštenju objavljenom u utorak 14. decembra, navodi se kako je po njima u toku secesija entiteta Republike Srpske (RS) od države BiH.

"Krivična prijava je podnesena jer se Milorad Dodik nalazi na čelu anti-bosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta Republike Srpske koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode, davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo: Njemačka poziva na uvođenje sankcija Dodiku

Podnosioci krivične prijave smatraju da postoji osnovana sumnja krivičnog djela "napad na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline, podrivanje vojne ili odbrambene moći oružanoj pobuni, protivzakonitom formiranju vojnih snaga i drugo".

U ponedjeljak 13. decembra i nova vlada Njemačke pozvala je Evropsku uniju (EU) da uvede sankcije Miloradu Dodiku.

Krivična prijava i zahtjevi za sankcije Dodiku uslijedili su nakon odluka Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) koja je u petak 10. decembra usvojila informacije o „prijenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske“, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i sigurnosti.

Pročitajte i ovo: Mogući scenariji nakon odluke Skupštine u Banjaluci

Usvojena je i Deklaracija o ustavnim principima RS, koja zadužuje institucije RS da sastave ustav po kojem bi Banja Luka bila glavni grad entiteta, a Pale, nedaleko od Sarajeva, prestonica.

U Deklaraciji se precizira da su „svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik neustavni“.

Prethodno, isto tijelo donijela je 20. oktobra zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

Najave otcjepljenja i prijenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Incko, u julu zabranio negiranje genocida, nakon čega su političari iz RS počeli sa blokadom rada državnih institucija.

Pročitajte i ovo: Zajednička izjava ambasada u BiH: Odluka Skupštine RS dodatni korak ka eskalaciji