Kameron u Prištini istakao važnost stabilnosti na Zapadnom Balkanu

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron na konferenciji za novinare s ministarkom spoljnih poslova Kosova Donikom Gervalom, Priština, 4. januar 2024.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron (David Cameron) u četvrtak je u Prištini izrazio podršku Velike Britanije Kosovu i izjavio da će pomoći Kosovu po pitanju priznanja njegove nezavisnosti.

Kameron je na konferenciji za novinare s ministarkom spoljnih poslova Kosova Donikom Gervalom (Gervalla) istakao značaj mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Živimo u svetu velike neizvesnosti, velike nestabilnosti, svetu velikih sukoba i to je vreme kada zemlje poput Britanije treba da podrže naše prijatelje, blisko sarađuju na našim važnim savezima i ulažu u oblasti koje su bile nestabilne, ali sada pokazuju velike znake stabilnosti i napretka. I zato smo mi ovde i zato želimo da nastavimo da sarađujemo s vama", rekao je on.

Ministri spoljnih poslova Velike Britanije i Kosova, Dejvid Kameron i Donika Gervala, 4. januar 2024.

Kameron se na Kosovu sastao i s predsednicom Vjosom Osmani, kao i premijerom Aljbinom Kurtijem (Albin).

Šef britanske diplomatije je rekao i da će njegova zemlja pomoći Kosovu po pitanju priznanja.

"Mi smo veliki pobornici nezavisnosti, suvereniteta i prava Kosova da ga drugi priznaju kao celovitu, suverenu zemlju i člana porodice naroda", rekao je Kameron.

On je rekao da je na Kosovu prošle godine bilo 600 britanskih vojnika u okviru misije Kfora.

Velika Britanija takođe obučava pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga.

Pročitajte i ovo: Mir na Balkanu u riziku zbog ruskog uticaja?

Šefica kosovske diplomatije Donika Gervala rekla je da je upoznala Kamerona s izazovima s kojima se Kosovo suočilo prošle godine, pominjući Banjsku kod Zvečana gde je 24. septembra u napadu naoružane grupe Srba ubijen kosovski policajac, posle čega su ubijena i tri napadača.

"Stari recepti pre napada Rusije na Ukrajinu za rešavanje izazova i sukoba više ne funkcionišu. Zapad je bio uspešan kada je imao jasan i odlučan stav. Zapad je bio politički i ekonomski jak kada je delovao odlučno i zasnovano na svojim nepokolebljivim principima pred agresivnom Moskvom, a ne sa slabim i neprincipijelnim kompromisima", rekla je Gervala.

Ona je zahvalila Kameronu na kontinuiranoj podršci koju Velika Britanija pruža Kosovu u različitim oblastima.

Velika Britanija je bila jedna od prvih zemalja koja je priznala suvereno Kosovo 18. februara 2008. godine, dan pošto je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije.