Rusija traži od Damaska kontrolu hemijskog oružja

Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi, 9. septembar 2013.

Rusija je pozvala Siriju da hemijsko oružje stavi pod nadzor međunarodne zajednice. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je na konferenciji za novinare u Moskvi izjavio da je tu ideju preneo sirijskom kolegi Validu Mualemu tokom razgovora u ponedeljak. Lavrov je dodao kako očekuje “brz i pozitivan odgovor” iz Damaska.

"Ako će uspostavljanje međunarodne kontrole nad hemijskim oružjem u toj zemlji omogućiti izbegavanje napada, odmah ćemo početi da radimo s Damaskom", rekao je Lavrov.

Lavrova izjava dolazi nekoliko časova nakon što je američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry) izjavio da Sirija može da spreči vojnu akciju SAD ako bi predala međunarodnoj zajednici kompletne zalihe hemijskog oružja u narednih sedam dana.

Sirija je pozdravila predlog Rusije, izjavio je sirijski šef diplomatije.

"Ministar Lavrov je izneo inicijativu o hemijskom oružju. Izjavljujem da Sirija pozdravlja rusku inicijativu, zasnovanu na zabrinutosti ruskih lidera za živote naših građana i za bezbednost naše zemlje", rekao je Mualem, prenose ruske agencije.

SAD će razmotriti predlog ministara spoljnih poslova Rusija i Sirije s "ozbiljnim skepticizmom" zato što bi se on mogao svesti na taktiku odugovlačenja, rekla je portparolka Stejt departmenta Meri Harf.

Britanski premijer Dejvid Kameron (Cameron) izjavio je da London pozdravlja inicijativu Moskve.

"Ako Sirija stavi svoj hemijski arsenal pod međunarodnu kontrolu, to bi bio značajan korak napred, ali moramo biti sigurni da ovaj pristup neće skrenuti pažnju sa pravih problema", izjavio je Kemeron u obraćanju parlamentu.

I generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun zatražio je u ponedeljak od Sirije da odmah pristane na prebacivanje hemijskog oružja na bezbedno mesto gde bi bilo uništeno pod međunarodnim nadzorom.

Ban je rekao da će od članica Saveta bezbednosti UN tražiti da se ujedine u ovom zahtevu ako inspektori svetske organizacije zaključe da je takvo oružje korišćeno u napadu 21. avgusta u predgrađu Damaska.

Keri je u ponedeljak na konferenciji za novinare u Londonu nakon susreta sa šefom britanske diplomatije Vilijamom Hejgom (William Hague) izjavio da postoje ubedljivi dokazi da je Asadov režim upotrebio hemijsko oružje.

"Znamo da je njegov (Asadov) režim davao naređenja da se pripremi za hemijski napad. Znamo da su oni rasporedili snage", rekao je Keri, dodajući da je jasno da su hemijski napadi bili iz kvartova pod kontrolom državnih snaga, uperene na kvartove koje drži opozicija.

Govoreći o mogućnosti da sam Asad nije znao za upotrebu tog oružja Keri je kazao da je za to odgovoran sirijski režim i da je to jasno.

On je istakao da je kontrola hemijskog oružja u Siriji ograničena na Asada, njegovog brata Mahera, komandanta elitne Republikanske garde, i još jednog generala.

SAD se zalažu za političko rešenje sukoba u Siriji

Keri je dodao da je "u svim okolnostima, Asadov režim taj koji daje naređenja" i da su visoki sirijski zvaničnici uhvaćeni kako daju naređenja za pripremu hemijskog oružja”.

On je rekao da bi Sirija mogla da spreči vojni napad:

"Naravno, mogao bi da preda svaki komad hemijskog oružja međunarodnoj zajednici u narednih sedam dana - i bez odgađanja dozvoli potpuno i kompletno prebrojavanje. Ali on to ne namerava i to se ne može uraditi."

Keri je istakao da se SAD zalažu za političko rešenje:

“Da budem jasan, SAD, predsednik Obama, ja i ostali, potpuno smo saglasni da je za okončanje sukoba u Siriji neophodno političko rešenje. Ne postoji vojno rešenje i oko toga nemamo iluzija. Međutim, u ovom trenutku je veći rizik od nedelovanja nego od preduzimanja akcije

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je u ponedeljak da bi vojna intervencija protiv Sirije izazvala "eksploziju terorizma" u celom regionu.

Sergej Lavrov i Valid Mualem


"Sve više političara i visokih državnih zvaničnika deli naše mišljenje da bi upotreba sile dovela do eksplozije terorizma u Siriji i u susednim državama i velikog egzodusa izbeglica, koji je već započeo nakon što su SAD saopštile da nameravaju da napadnu Siriju. Uprkos ozbiljnosti situacije, mi i naši partneri u Sirji smo uvereni da još postoji mogućnost za političko rešenje", rekao je Lavrov posle sastanka u Moskvi sa šefom sirijske diplomatije Validom Mualemom.

Mualem je zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na podršci koju je pružio Siriji. On je došao u Moskvu kako bi sa Lavrovim razgovarao o situaciji u Siriji kojoj prete vazdušni udari, pošto je sirijski režim optužen da je u blizini Damaska navodno koristio hemijsko oružje.

Prema tvrdnjama SAD, sirijski režim koristio je hemijsko oružje 21. avgusta kada je poginulo više od 1.400 ljudi.

Potrebni hitni koraci

Sirijski predsednik Bašar el Asad ponovio je u intervjuu za američku javnu televiziju CBS), koji se emituje u ponedeljak, da “nema dokaza” da je njegova vlada koristila hemijsko oružje. On je istovremeno ukazao da će biti odmazde njegovih saveznika u slučaju napada zapadnih zemalja.

Asad nije potvrdio niti demantovao da njegova vlada raspolaže hemijskih oružje, ali, kako je kazao, ono postoji, onda je kontrola nad njim “centralizovana”.

Šef kabineta predsednika Obame Denis Donof (McDonough) je rekao da “zdrav razum” ukazuje da je Asad odgovoran za upotrebu hemijskog oružja, ali je priznao da SAD još ne raspolažu “neoborivim dokazima” o njegovom korišćenju.

Bašar al Asad tokom intervjua za CBS


Američki Kongres u ponedeljak treba da izjasni o predlogu predsednika Baraka Obame (Barack) da SAD vojno intervenišu u Siriji.

Dok Bela kuća smatra da je izvesna podrška Senata - u kome Demokrate imaju većinu - to je neizvesnije u Predstavničkom domu koji kontrolišu Republikanci.

Prema analizi “Vošington posta” (Washington Post), 224 od 433 članova ovog doma rezolutno je protiv ili nije sklono da podrži intervenciju, dok je 184 neodlučno, a samo 25 je “za”. I u Senatu je neizvesno, jer 27 od 100 članova ovog tela je protiv ili ne naginje vojnoj akciji, 50 njih je neodlučno, dok su 23 “za”, procenjuje “Vošington post” na osnovu raspoloženja kongresmena od petka.

Francuska je snažno poduprla napade na Siriju, ali je najavila da će pričekati izveštaj UN-a o hemijskom oružju.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj (Pillay) upozorila je u ponedeljak da bi vojni odgovor na krizu u Siriji ili nastavak snabdevanja pobunjenika oružjem “bio skopčan sa rizikom da se ceo region zapali”. Ona je je rekla na početku jesenjeg zasedanja Saveta UN za ljudska prava da "ima malo sumnje da je hemijsko oružje
upotrebljeno u Siriji" mada sve okolnosti i odgovornost za to još treba da se razjasne”.

Ona je ocenila da upotreba takvog oružja predstavlja "jedan od najtežih zločina koji mogu da budu počinjeni"

Pilaj je rekla da "nema lakog i očiglednog puta za izlazak iz tog košmara", osim hitnih pregovora o konkretnim koracima za okončanje sukoba.

"Države zajedno sa Ujedinjenim nacijama treba da nađu način da dovedu učesnike u sukobu za pregovarački sto i zaustave prolivanje krvi", rekla je Pilaj.

Istovremeno, Turska vojska počela je izgradnju nove vojne baze na vrhu planine Kel, u blizini sirijskog priobalnog grada Latakije. U tu oblast stižu i tenkovi i druga oklopna vozila. Suočeni sa rizcima po stabilnost čitavog Bliskog istoka, predstavnici Iraka i Irana, sa konferencije u Bagdadu poslali su upozoravajuće poruke:

“Verujemo da vojni napadi neće doneti rešenje za Siriju, te da može zapaliti vatru koja će se proširiti na Irak i susedne države. Pravi put je ići ka mirovnoj inicijativi”, kaže predsednik Skupštine Irana Osama al-Nujafi.