Kineska podrška Pjongjangu u vrijeme novih tenzija na Korejskom poluostrvu

Vang Ji (foto arhiv)

Šef kineske diplomatije Vang Ji u ponedjeljak je istakao "čvrstu podršku" svoje zemlje Sjevernoj Koreji poslije novog sjevernokorejskog ispaljivanja balističke rakete koje je pojačalo tenzije na Korejskom poluostrvu.

Kina je glavna zemlja koja politički i ekonomski podržava Sjevernu Koreju, izolovanu državu, na meti brojinih međunarodnih sankcija, piše AFP.

"Nasuprot međunarodnim turbulencijama, Kina i Sjeverna Koreja su se uvijek čvrsto podržavale i imale povjerenja jedna u drugu, rekao je Vang Ji tokom sastanka u Pekingu sa sjevernokorejskim zamjenikom ministra spoljnih poslova Pak Mjong Hoom, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Vang Ji je rekao da je tradicionalno prijateljstvo između dvije zemlje, koje su sklopile i održavale njihove bivše vođe, dragocjena tekovina.

Pročitajte i ovo: Sjeverna Koreja ispalila navodni balistički projektil

Kinesko ministarstvo je to saopštilo poslije sjevernokorejskog ispaljivanja balističke rakete koja bi imala i doseg do SAD, prema navodima južnokorejske vojske i japanskih vlasti.

Južnokorejska vojska saopštila je u nedjelju da je Sjeverna Koreja ispalila najmanje jednu balističku raketu ka Istočnom moru, poznatom i kao Japansko more.

Prošle godine je Sjeverna Koreja objavila novu doktrinu prema kojoj je "nepovratan" njen status nuklearne države i sebi daje za pravo da izvrši preventivni atomski napad u slučaju "egzistencijalne prijetnje".

Pjongjang je u novembru uspio da u orbitu pošalje vojni špijunski satelit, koji je, kako navode sjevernokorejske vlasti, sposoban da otkrije američke i južnokorejske vojne lokacije.

Portparol sjevernokorejskog ministarstva odbrane osudio je u nedjelju odluku o proširenju vojne saradnje Južne Koreje i SAD, posebno zbog najave održavnja nuklearne vježbu iduće godine, i zaprijetio "smrotnosnim preventivnim kontranapadom".