Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja ispalila navodni balistički projektil


Lansiranje balističkog projektila u Pjongjangu prema riječima sjevernokorejske vlade, 16. mart 2023.
Lansiranje balističkog projektila u Pjongjangu prema riječima sjevernokorejske vlade, 16. mart 2023.

Sjeverna Koreja ispalila je neidentificirani balistički projektil, saopštile su japanska obalna straža i južnokorejska vojska, prenosi Reuters.

Sa druge strane, Pjongjang je osudio demonstraciju vojne sile predvođeno SAD-om kao "prikaz kako bi nuklearni rat izgledao".

Projektil je lansiran prema moru s istočne obale Sjeverne Koreje. Otprilike 20 minuta nakon prijave o lansiranju, japanska obalna straža rekla je da je projektil već pao.

Lansiranje projektila je uslijedilo nakon upozorenja zvaničnika u Seulu i Tokiju da se ovaj mjesec nuklearno naoružana Sjeverna Koreja priprema za probno ispaljivanje projektila, uključujući jedan od svojih interkontinentalnih balističkih projektila najvećeg dometa. Sve sjevernokorejske aktivnosti raketama su zabranjene rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, no Pjongjang ih brani kao svoje suvereno pravo na samoodbranu.

Uskoro nakon lansiranja sjevernokorejski državni mediji su prenijeli izjavu ministarstva odbrane u kojoj se kritiziraju "vojni gangsteri" u Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji zbog podizanja napetosti vježbama, pokazivanjem sile i planiranjem nuklearnog rata.

U izjavi neimenovanog glasnogovornika ministarstva navodi se dolazak američke podmornice na nuklearni pogon USS Missouri u južnokorejski lučki grad Busan u nedjelju.

Glasnogovornik je također kritizirao Južnu Koreju i SAD zbog ranijeg održavanja drugog sastanka Nuklearne konsultantske grupe u Washingtonu, u sklopu nastojanja da pojednostave planiranje rata i povećaju vojno demonstriranje sile kao upozorenje Sjevernoj Koreji.

Lansiranje rakete također dolazi u trenutku kada Pjongjang obilježava godišnjicu smrti Kim Jong Il, oca vođe Kim Jong Una koji je umro 17. decembra 2011. godine.

Izvor: Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG