Kineski izaslanik ove nedelje dolazi u Ukrajinu, Rusiju i EU

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na sastanku s kineskim izaslanikom za Evroaziju Li Huijem, KIjev, 16. maj 2023.

Kineski izaslanik za Evroaziju Li Hui ove nedelje će posetiti Rusiju, Ukrajinu i Evropsku uniju radi razgovora o ratu Moskve i Kijeva koji traje dve godine, saopštio je Peking u sredu.

Turneja će biti "drugi krug šatl diplomatije u traženju političkog rešenja ukrajinske krize", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova, dodajući da će Li takođe otići u Francusku, Nemačku i Poljsku.

Li je prošle godine posetio Evropu u okviru napora da posreduje u sukobu, održavši razgovore u Moskvi, Kijevu i nizu evropskih prestonica.

Iako Kina kaže da je neutralna strana u ukrajinskom ratu, Peking je pod kritikom zbog odbijanja da osudi Moskvu zbog invazije na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo:

Kineski izaslanik u Ukrajini pozvao sve strane da stvore prostor za mirovne pregovoreSijev poziv Zelenskom uvod za veći kineski diplomatski proboj u Evropu

Prošle godine, Kina je objavila papir u kojem poziva na "političko rešenje" sukoba, za koje zapadne zemlje kažu da bi moglo da omogući Rusiji da zadrži veći deo teritorije koju je zauzela u Ukrajini.

Kina je u sredu saopštila da je "najhitnija stvar u ovom trenutku da se uspostavi mir".

"U protekle dve godine nikada nismo odustali u našim naporima da promovišemo mir i nikada nismo prestali da promovišemo razgovore", rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na brifingu.

Izvor: AFP