Kina uvodi carine na žestoka pića iz EU u eskalaciji trgovinskog sukoba s Briselom

Gotovo sav konjak koji se iz Evropske unije uvozi u Kinu, stiže iz Francuske. (Ilustrativna fotografija)

Kina je 8. oktobra najavila uvođenje carina na uvoz konjaka iz Evropske unije (EU), koji će naročito naštetiti francuskim proizvođačima, dok Peking prijeti novim carinama na drugu evropsku robu.

Evropske prijestolnice strahuju da će uslijediti niz ciljanih koraka odmazde nakon odluke Brisela da odobri nagla povećanja carina na kineska električna vozila. Za uvođenje carina 4. oktobra je glasalo deset članica EU, pet je glasalo protiv, dok je 12 bilo uzdržano.

Razvoj događaja prerasta u najveći trgovinski spor EU s Pekingom u posljednjih deset godina, pišu svjetski mediji.

Tarife i nastavak pregovora

Kina je saopštila da će uvoznici konjaka iz EU, od petka 11. oktobra, morati da plaćaju porez od čak 39 posto, nakon što su zemlje članice EU nedavno glasale za oporezivanje kineskih električnih vozila, naglasio je The Guardian.

Obje strane nastavljaju razgovore, ističe list uz napomenu da evropski insajderi vjeruju da kineski predsjednik Si Đinping želi deeskalaciju jer je obećao rast kineske ekonomije izvozom zelene tehnologije u rasponu od automobila do solarnih panela, toplotnih pumpi i vjetroturbina.

Peking je, podsjeća list, prije manje od dva mjeseca saopštio da neće uvoditi privremene carine na konjak iako je, kako su istakli kineski zvaničnici, pronašao dokaze o dampingu.

Pročitajte i ovo: Brisel daje zeleno svetlo za carine na električne automobile iz Kine

Najava također dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je predsjednik Francuske Emmanuel Macron pokušao da se, prema pisanju Guardiana, dodvori kineskom predsjedniku tokom službene posjete njegovoj zemlji.

On je Siju poklonio bocu ekskluzivnog konjaka Luja XIII, nakon što je Peking otvorio antidampinšku istragu o konjaku.

S druge strane, predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen ponovila je odlučnost Brisela o stalnim tarifama na kineska električna vozila koje ne bi trebalo da stupe na snagu prije novembra.

Višemjesečna istraga EK

Odlukom Kine da uvede privremene antidampinške mjere na uvoz konjaka iz EU, proširen je najveći trgovinski spor bloka s Pekingom u posljednjih deset godina, ističe The Financial Times.

Evropske prijestolnice plaše se da će nakon odluke o konjaku, uslijediti niz ciljanih koraka odmazde pošto je EU odlučila 4. oktobra da odobri nagla povećanja carina na kineska električna vozila.

Po okončanju višemjesečne istrage Evropske komisije, zvaničnici EU su, ističe list, zaključili da su tarife potrebne kako bi se evropski proizvođači zaštitili od konkurencije nižih cijena električnih vozila kineske proizvodnje, za koje su se žalili da ih je Peking nepravedno subvencionirao.

Pročitajte i ovo: Kina tvrdi da ne daje subvencije za električna vozila koje zabranjuje STO

Peking je ranije kritikovao evropske tarife na električna vozila kao protekcionizam i zloupotrebu međunarodne trgovinske prakse, rekavši da one također potkopavaju globalnu borbu protiv klimatskih promjena.

Dok su Peking i Brisel signalizirali da će se nastaviti razgovori o tarifama za električna vozila, koje su prošle uprkos protivljenju država članica uključujući Njemačku i Mađarsku, druge zemlje EU se spremaju da Peking uvede dodatne mjere protiv njihovog cijenjenog izvoza, rekli su visoki diplomati za Financial Times.

Pročitajte i ovo: EU carinama ne kažnjava Kinu, kaže nemački ministar ekonomije

Francuski rukovodioci i zvaničnici automobila bili su među ključnim pristalicama istrage o električnim vozilima, dodaje list naglasivši da je Francuska bila među zemljama koje su glasale za veće tarife.

Francuski konjak na udaru

Kineske carine na evropski konjak predstavljaju udar na Francusku, jednog od glavnih šampiona u nametanju većih carina na kineska električna vozila, ukazuje Politico.

Pariz je, dodaje briselski portal, optužio kineskog predsjednika Si Đinpinga da je prekršio obećanje koje je dao francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu da neće uvesti privremene carine tokom posjete Parizu prošlog maja.

Pročitajte i ovo: Kineski lider u Francuskoj na početku evropske mini turneje

Kina je drugo najveće izvozno tržište za sektor francuskog konjaka, nakon Sjedinjenih Država, sa 61,5 miliona prodatih boca 2023. godine, prema podacima koje je dao BNIC, francusko upravno tijelo za konjak.

Ostali evropski poljoprivredni sektori, kao što su mliječni proizvodi i svinjsko meso, strahuju od sličnih mjera.

Pročitajte i ovo: Kina istražuje antidampinški uvoz svinjetine iz EU zbog carina na njene automobile

Deset zemalja EU glasalo je za carine, uključujući Holandiju, Italiju i Poljsku, i rizikuju da budu izloženije kineskoj odmazdi. Njemačka i Mađarska, s druge strane, bile su među pet zemalja koje su glasale protiv carina.

Španija je posebno podložna potencijalnim carinama na svinjetinu, a Madrid je zbog toga prošlog petka bio uzdržan. U razgovoru za Politico, španski ministar ekonomije i trgovine zemlje Carlos Cuerpo rekao je da EU treba da nastavi pregovore s Kinom "kako bi se izbjegla eskalacija ovih protekcionističkih mjera koje na kraju dovode isključivo do gubitka".

Sektor koji se odnosi na evropska žestoka pića je više puta upozoravao da ne bi trebao postati talac geopolitičkih tenzija između Pekinga i Brisela, ističe Politico.

"Mi smo prvi koji će platiti ceh", rekao je Anthony Brun, predsjednik francuskog proizvođača AOC konjaka. "Kina pokušava pokazati da uvijek daje prioritet pregovorima."

Pojačane trgovinske tenzije

Trgovinske tenzije između Evrope i Kine su se pojačale tokom ove godine, naglasio je The New York Times dodajući da su se evropske zemlje usprotivile naklonosti Kine prema Rusiji tokom rata u Ukrajini i izrazile su zabrinutost zbog velikog trgovinskog deficita s Kinom.

Ipak, visoki evropski diplomata, koji je govorio pod uslovom anonimnosti zbog osjetljivosti ovog pitanja, smatra da će Kina imati ograničen apetit da pokrene sveopšti trgovinski rat s Evropom.

Peking je zabrinut zbog spore kineske ekonomije i zbog toga što će američka tržišta postati zatvorena za kinesku robu, rekao je diplomata. Ali pod pritiskom da preduzme neke mjere, potez Kine da cilja određene sektore, poput konjaka, izgledao je kao najočigledniji potez, rekao je diplomata.

Kinesko ministarstvo najavilo akciju s konjakom odmah po okončanju jednonedeljnog državnog praznika, ističe New York Times, dodajući da su procenti depozita skoro identični s procentima tarifa koje Evropska unija planira nametnuti kineskim električnim automobilima.

Evropska komisija je u saopštenju od 8. oktobra, navela da će osporiti kineske mjere o uvozu evropskog konjaka u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, koja zabranjuje trgovinsku osvetu bez pribavljanja dozvole te grupe.

Komisija je također navela da će tražiti načine da podrži evropske proizvođače pogođene kineskim kaznama.

Vaš browser nepodržava HTML5

'Automobilski rat' EU i Kine