Brod bez zastave, navodno s eksplozivom za Izrael, u Jadranu

Teretni brod Kathrin

Teretni brod Kathrin, za koji međunarodna nevladina organizacija Amnesty International vjeruje da, između ostalog, prevozi eksploziv za Izrael, trebao bi stići u Luku Kopar u Sloveniji, potvrđeno je iz Ureda predsjednika Vlade Roberta Goloba za Radio Slobodna Evropa (RSE), bez informacije o tačnom datumu.

Ova informacija je, iako neprecizna, među rijetkim zvaničnim podacima o brodu MV Kathrin, koji od 21. jula plovi od Vijetnama prema Luci Kopar u Jadranu, koja će, kako je rečeno iz Golobovog ureda, poslužiti kao tranzitna tačka prema zemljama EU za teret koji brod prevozi.

"Luka Kopar je ulazna točka. To znači da teret nastavlja put prema odredištima u EU", navedeno je 3. oktobra iz Ured predsjednika Vlade Slovenije.

Od jula do 4. oktobra plovidba broda Kathrin, koji već tri dana stoji na jednom mjestu u Jadranskom moru blizu obala Hrvatske i Crne Gore, izazvala je reakcije zvaničnika Namibije, Portugala, međunarodnih organizacija i aktivista zbog tereta koji prevozi i njegove moguće konačne destinacije – Izraela.

Amnesty International (AI) i Ujedinjeni narodi (UN) su pozvali zemlje da ne dopuste brodu da uplovi u njihove luke "s obzirom na jasan rizik da bi takav teret doprinio počinjenju mogućih ratnih zločina u Gazi". Ove agencije nisu objasnile zašto teret nije direktno upućen Izraelu niti zašto su za istovar izabrane luke u Jadranu.

Na putu Kathrin, koji je plovio pod portugalskom zastavom, našle su se Namibija, Portugal, Malta, a na online stranici za praćenje pomorskog saobraćaja MarineTraffic – odrednica je i Luka Bar u Crnoj Gori.

Iz Luke Bar su 1. oktobra za RSE rekli da nisu dobili najavu za uplovljavanje broda.

U petak, 4. oktobra, brod je stajao u Jadranu na oko 75 nautičkih milja ili oko 140 km od Luke Bar, u posljednja dva dana kretao se u krugu od nekoliko kilometara, bez jasnih pokazatelja na koju stranu će krenuti.

Brod MV Kathrin već nekoliko dana je u južnom Jadranu; Marine Traffic stranica za praćenje pomorskog saobraćaja; 4. oktobar 2024.

Namibija krajem augusta zabranila sidrenje za Kathrin

Prve informacije o brodu Kathrin pojavile su se u medijima u augustu, kada je Vlada Namibije zabranila brodu da se usidri u luku Walvis Bay.

Državni medij New Era je 27. augusta objavio tekst o tome kako je Namibija"blokirala brod koji je prevozio oružje namijenjeno Izraelu" da pristane u namibijskoj luci.

Ministrica pravosuđa Yvonne Dausab tada je pozvala nadležne da ne dopuste da Kathrin uđe u namibijske vode.

Prema riječima ministrice Dausab, "odluka je u skladu sa stajalištem Namibije o tekućem izraelsko-palestinskom sukobu, odražavajući potporu te zemlje palestinskom narodu i njen poziv na prekid nasilja".

Citirajući policijsku istragu, ministrica je rekla, prenio je BBC, da je brod "doista prevozio eksplozivni materijal namijenjen Izraelu, te mu je stoga zabranjen ulazak u vode Namibije".

Dokument, koji je Radio Slobodna Evropa dobio od crnogorskih aktivista koji su se protivili da Kathrin uplovi u Luku Bar, pokazuje da su vlasti Namibije zabranile brodu da pristane u Luku Walvis Bay u augustu 2024.

Šta prevozi Kathrin?

Brod Kathrin, izgrađen 2010. godine u Dongfang brodogradilištu u Yueqingu u Kini, teretni je brod koji može prevoziti i do 7.138 tona tereta.

Prema informaciji namibijske policije, trenutno je natovaren sa 60 kontejnera trinitrotoluena i osam kontejnera heksogen eksploziva, od kojih je jedan namijenjen Izraelu. RSE nije mogao neovisno potvrditi informaciju kome je namijenjen teret broda Kathrin niti kako je planirana njegova dalja distribucija.

Trinitrotoluen i heksogen su najviše korišteni vojni eksplozivi.
Ujedinjeni narodi su zbog ovih informacija pozvali na embargo na oružje.

Krajem augusta specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za palestinske teritorije Francesca Albanese je pozvala zemlje da uskrate pristup brodu u svojim lukama, tvrdeći da su ovi eksplozivi "ključne komponente u zrakoplovnim bombama i projektilima koje Izrael koristi protiv opkoljene Gaze".

Moguća ruta broda Kathrin iz Vijetnama do Jadrana

Brod uklonio zastavu Portugala?

Brod Kathrin plovio je pod zastavom Portugala i registriran je u Madeiri, a u vlasništvu je njemačke kompanije Lubeca Marine Germany Gmbh & Co Kg.

Iz kompanije su za RSE u kratkom telefonskom razgovoru rekli da ne žele komentirati ništa u vezi s brodom Kathrin.

Nakon što su vlasti Portugala, prema pisanju novinske agencije Lusa, pokrenule istragu o slučaju prijevoza eksploziva, brod Kathrin je zatražio uklanjanje zastave ove zemlje, što je nepovratna odluka, javio je državni medij Portugala, citirajući službeni izvor Vlade.

"Brodovlasnik je u petak, 27. septembra, formalno i nepovratno zatražio poništenje registracije na Madeiri, stoga je zatražio uklanjanje portugalske zastave", rekao je isti izvor.

Državni medij RTP javio je da je inicijativa tvrtke koja posjeduje brod došla nakon "zahtjeva za pojašnjenjem" koje je uputila portugalska vlada.

U tekstu se navodi da brod prevozi eksplozivni materijal namijenjen proizvođačima oružja u Izraelu, Poljskoj i Slovačkoj.

Portugalski medij javio je da brod bez zastave ne može uploviti ni u jednu luku, što bi moglo pojasniti činjenicu da Kathrin danima stoji, uz minimalna kretanja u Jadranskom moru.

Ranije je bilo najavljeno da će u Luku Bar uploviti u četvrtak 3. oktobra, odakle će dalje prema slovenskom Kopru, jedinoj slovenskoj međunarodnoj teretnoj luci, koja je od ključnog značaja za vezu Srednje i Istočne Europe s Mediteranom.

Luka Koper u Sloveniji

Nezvanične informacije Uprave za pomorske poslove Slovenije

Uprava za pomorske poslove Slovenije je za RSE rekla da nemaju zvaničnu obavijest prije dolaska broda Kathrin.

"Imamo neslužbene informacije dobivene od agenta s broda o planu dolaska u Luku Kopar", naveli su iz ove institucije bez više detalja.

Nezvanične podatke o skidanju portugalske zastave s borda Kathrin Uprava je podijelila s organizacijom Amnesty International (AI) u Sloveniji, navodeći da još nije izvršen prijelaz iz portugalskog upisnika brodova u upisnik neke druge zemlje.

Navedeno je da će brod tek nakon što bude imao novu brodsku zastavu moći uploviti u Luku Bar, gdje namjerava iskrcati dio tereta, navedeno je u informaciji koju je Amnesty u Ljubljani podijelio s RSE.

"Nakon isplovljavanja iz Luke Bar, namijenjen je za luku Kopar, gdje će iskrcati ostatak tereta namijenjen Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj", stoji u emailu koji je Uprava poslala Amnestyju.

U međuvremenu, pojedini mediji su pisali da će umjesto u Bar brod uploviti u hrvatsku luku Ploče.

Iz Luke su za RSE rekli da trenutno nemaju potvrdu o tome hoće li brod pristati u Pločama.

Luka Ploče u Hrvatskoj

"Naša je obaveza kao lučki operater pružati lučke usluge u skladu s važećim zakonima i propisima Republike Hrvatske, što činimo uz poštivanje svih sigurnosnih i pravnih standarda te procedura", naveli su.

Iz Luke Kopar nisu željeli komentirati, rekavši da odluke o uplovljavanju brodova donosi Uprava za pomorske polove.

Pozivi na poštovanje međunarodnog prava

Amnesty International je 1. oktobra pozvao Crnu Goru i Sloveniju da spriječe pristajanje broda u njihovim lukama,

"Smrtonosni teret za koji se vjeruje da se nalazi na brodu MV Kathrin ne smije stići u Izrael jer postoji jasan rizik da bi takav teret doprinio počinjenju ratnih zločina nad palestinskim civilima", rečeno je iz ove organizacije.

Taja Premk, iz slovenskog AI-ja, za RSE je rekla da "međunarodno humanitarno pravo zabranjuje svim državama prijenos oružja strani u oružanom sukobu kada postoji jasan rizik da bi to doprinijelo počinjenju ratnih zločina ili drugih teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava".

Premk je također potvrdila da su brojne nepoznanice u vezi s brodom Kathrin i krajnjim odredištima tereta koji prevozi te da je do zvaničnih informacija jako teško doći.

Šta propisuju međunarodni zakoni o trgovini oružjem zemalja u sukobu?

Na globalnoj razini, Ugovor o trgovini oružjem postavlja zajedničke međunarodne standarde za reguliranje trgovine konvencionalnim oružjem, streljivom te dijelovima i komponentama.

Ni ovaj Ugovor, ni međunarodno pravo ne zabranjuju transfere oružja kao takve u tekućem oružanom sukobu.

Međutim, one zabranjuju takve prijenose u određenim okolnostima, a neke se države suzdržavaju od prijenosa stranama u tekućim oružanim sukobima kao pitanje nacionalnog zakona ili politike, piše na službenoj stranici Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

"Državama potpisnicama Ugovora zabranjeno je odobriti izvoz, uvoz, tranzit, prekrcaj i posredovanje oružja, streljiva i dijelova i komponenti ako znaju da bi se to oružje ili predmeti koristili za počinjenje ratnih zločina ili drugih međunarodnih zločina", navedeno je.

Osim toga, Ženevskom konvencijom je državama potpisnicama zabranjeno prenositi oružje strani u oružanom sukobu, bez obzira na to je li državna ili nedržavna oružana skupina u pitanju – kad postoji jasan rizik da bi to doprinijelo kršenju međunarodnog humanitarnog prava.