Kapidžić o gradnji u Sarajevu: Zadnji je voz da se nešto promijeni

Vaš browser nepodržava HTML5

Koliko je humana gradnja u Sarajevu?

Prostorni odnosi nekad djeluju kao nehumani, a u Bosni i Hercegovini je sve to poremećeno, kaže u intervjuu za TV Liberty Radija Slobodna Evropa (RSE) ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić. Dodaje da se u BiH na loše ne odgovara pozitivnim stvarima, već se na negativno odgovara negativnim.

RSE: Koliko je "humana" gradnja u naseljima poput Tibre u Sarajevu?

Kapidžić: To zavisi od tih ljudi, koliko je njima nešto humano. Mi možemo reći da ovdje nije apsolutno ništa humano u smislu gradnje, a onda odete u Njujork i vidite da pola Njujorka živi u velikoj Tibri. Pa onda odete u neke gradove i Evrope i Amerike. Dešavaju se te stvari, gdje kapitalizam progura i napravi totalno nehumanu stvar. Ali stvar je u tome što onda u takvom jednom Njujorku imate veliki park koji je veći od čitavog Sarajeva.

Prema tome, ti prostorni odnosi nekad djeluju nehumani, ali onda odgovaraju nekim humanim stvarima, pa se to nekako izvaga. Kod nas je to u tom smislu potpuno poremećeno. Na jednu Tibru koja nam se desila i takav jedan nehumani, katastrofalni ambijent koji je stvorila, mi nismo odgovorili sada nekim velikim parkom, pa da kažemo da mi pratimo trendove, dešava nam se Tibra, zbog kapitalizma i nemogućnosti da se odbrani nijedan sistem, pa ni naš, ali mi ne odgovaramo sa pozitivnim stvarima. I onda mi samo nastavljamo negativno na negativno.

Pročitajte i ovo: Smetaju li Sarajlijama neon i buka?

Odgovorni svi

RSE: Ko je odgovoran za to, budući da znamo da općinska vijeća na kraju donose odluku o gradnji u pojedinoj općini?

Kapidžić: Generalno smo odgovorni svi, kao društvo, i svaki pojedinac. Uvijek mi separatno gledamo. Ali, mi što više potenciramo ko je odgovoran, pokušavajući dobiti odgovor da je neko drugi odgovoran, vlast, ovo, ono, mi time hoćemo sebe da opravdamo. Znači, nama je potpuno jasno da je neko morao dati dozvolu za Tibru, dozvolu za neki objekat u vodozaštitnoj zoni, dozvolu za Peni, ili prećutno odobrenje, itd, ali svi smo mi učestvovali u tome, manje ili više.

Sarajevo

RSE: Kako to promijeniti?

Kapidžić: Ne znam, ja ne znam. Ja sam se prihvatio ovog svega iz čistog razloga što smatram da je zadnji voz da se nešto promijeni. Ne može se promijeniti dok se ne zaustavi. Ja samo pokušavam tu jednu čitavu mašineriju zaustaviti. Ako uspijemo zaustaviti, moći ćemo onda razmišljati o promjeni na bolje. Dok god se odvijaju stvari, ne možemo mi mijenjati. Mi možemo samo okrenuti na drugu lošu stvar.

Mi moramo procese zaustaviti i promijeniti čitav odnos spram svega, pa i ovoj branši. Mi moramo ljudima reći da je građenje nelegalnog objekta ili objekta mimo regulacionog plana jednako krivičnom djelu pljačke, prolaska kroz crveno. To su ti nivoi krivičnih djela.

Sve po dozvolama, ali...

RSE: Da li je bila obaveza opštinskih vlasti da iskontrolišu ono što je bilo urađeno u naselju Tibra i da li je urađeno onako kako je rečeno da će biti?

Kapidžić: Najgore u svemu tome što sad kad uđete u predmet i tako shvatite da je sve urađeno po dozvolama. Ali, naravno, to posmatranje dozvola i davanje dozvola, mijenjanje regulacionih planova, zakonski potkrijepljena izmjena i dopuna, procedure sve iz sistema koji ima manjkavosti. I svako uvijek govori – po zakonu radim. Ok, po zakonu, ali ti znaš da nije dobar zakon i ne poduzimaš ništa. Na kraju krajeva, moglo se po zakonu i ne raditi Tibru. Isto tako.

Pročitajte i ovo: Uništavanje Sarajeva: Jaranski kapitalizam i druge priče

Provesti sistem od vrha do dna

RSE: Šta je rješenje da se takve stvari više ne događaju u Kantonu Sarajevo?

Kapidžić: Rješenje je da se sprovede sistem od vrha do dna. Mi u suštini imamo sistem kantonalne uprave jako dobro postavljen i regulisan. Mi, kad se obraćamo strancima, ne može ovako da funkcioniše itd, oni pogledaju sistem, kantonalno uređenje, koje imaju isto u Švajcarskoj, i kažu: 'Ne znamo šta da vam pomognemo. Taj sistem je OK'. Problem je u ljudima i u sprovođenju.

Sistem, ja govorim sad o urbanizmu, sistem urbanizma u jednom kantonalnom uređenju i u situaciji kakvo je Sarajevo, polazi od kantona i sprovodi interese grada prema opštinama, a opštine iniciraju prema kantonu svoje zahtjeve, šta lokalna samouprava hoće. I to opštine i usvajaju. Ali u tom procesu, gdje je lokalna samouprava pokrenula inicijativu da se uradi neka saobraćajnica ili nešto, kanton procjenjuje da je to od interesa za kanton ili blokira situaciju i odgovara prema opštini. I taj sistem je dobar, samo se ne sprovodi. Uvijek je na nekom segmentu preskočeno, da bi se moglo to sprovesti.

Dugi period Ministarstvo prostornog uređenja nije se petljalo ni u šta. Ono zakonski sada ne mora se ni petljati, ali isto tako, zakonski, može da odgovori pismeno, da iskontroliše i kaže 'Ovo za kanton nije dobro'. I da ode prema opštini, da opština ne može to usvojiti.

RSE: Hoćete li to raditi?

Kapidžić: Ja ne znam šta ću drugo raditi. To je mjesto, ovo je mjesto tog ministra, da iskontrolišem na opštem planu opšti interes svih građana. I to je ovo mjesto.